Kalandvágyók, irány a Muravidék!

Dél-zalai kirándulásunk jó kiegészítése lehet egy muravidéki kiruccanás a szomszédos Szlovéniába. Több száz kilométer gyalogos és kerékpáros útvonal a magyar-szlovén határon innen és túl, dimbes-dombos táj, kulturális és természeti látnivalók tömkelege és őszinte vendégszeretet várja az ide érkezőket.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Somogyvári D. György
2015. május 3.

Dél-zalai kirándulásunk jó kiegészítése lehet egy muravidéki kiruccanás a szomszédos Szlovéniába. Több száz kilométer gyalogos és kerékpáros útvonal a magyar-szlovén határon innen és túl, dimbes-dombos táj, kulturális és természeti látnivalók tömkelege és őszinte vendégszeretet várja az ide érkezőket.

A napsugaras délelőtt a Muravidék magyarlakta települései felé vesszük az irányt. Bánuta Szlovéniában, Lendvától öt kilométerre, északnyugatra, a magyar határ közelében fekszik, a 17. század végétől tartozott az Esterházy hercegség birodalmához. Icipici település, alig több mint 80 lélek lakja. Itt működik, helyesebben virágzik a Cuk család biogazdasága. Péter, a família rangidőse vezeti a borászatból, fűszertermelésből és skót felföldi marhatenyészetből álló 120 éves gazdaságot, melyre koronaként szolgál a Cuk Borház, amelynek terasza a Lendvahegy legmagasabb pontjáról a szó igaz értelmében három országra tekint le.

 

 

A Cuk Borház

 

Postáslepke logó és békainvázió


Ha Zala megye délnyugati részében jársz, ruccanj át ide. Egy kis szerencsével Péter körbevezet téged a gazdaságban, s garantálom, hogy a sajátos akcentusával és humorával fűszerezett séta örökké emlékezetes marad számodra. Vastag bundájú, kézből etethető skót felföldi szarvasmarhái, törpe kecskéi, bemutatóterme, pincéje, s nem utolsósorban látványétterme követendő például szolgálhatna minden anyaországi vendéglátó gazdálkodónak! Nem véletlen, Péter és húga (aki az éttermet vezeti) minden fafelületbe, címkébe és cégjelzésbe a postáslepke rajzát tüntetik fel: vigyétek jó hírünket világszerte! Zászlós boruk, a Hadik vére névre keresztelt vörös cuveé (merlot, zweigelt, kékfrankos és Pinot noir titkos arányú házasításával) meg is érdemli ezt. Egy érdekesség: a közeli Csuka-dombon lévő Szentháromság-kápolnában őrzik Hadik Mihály középkori hadvezér, lendvai várkapitány múmiáját! Későbbi leszármazottja az a Hadik András, akinek a szobra ma a budai várban áll.


Levezetőnek szánjuk a Goricko Natúrparkban lévő Bakonaki-tó környéki sétát. A Dobronák közelében lévő tó körül nemrégiben 26 energiapontot fedeztek fel, melyek a Vid-kápolna mellett fakadó gyógyforrással együtt vonzzák a csodákban hívő turistákat ezerszámra évente. Sajnos nincsenek velünk kerékpárok, a tópartról induló bringautak ugyancsak csábítónak tűnnek. „Békamentéssel” vezetjük le önsajnálatunkat, az itt élő varangyos békák éppen nászukat élik, hímek a nőstények hátán „potyautaznak” a tó körüli füves mezőn ingázva az erdő és a víz között. A murvautat keresztezve sokuk számára pontot tesznek az autógumik arra, hogy gondoskodhassanak a jövő nemzedékről.

 
 

 

Pihenő a Bakonaki-tó partján

 

A Muravidék magyar lakta településeire, Lendva és környékének felfedezésére érdemes legalább 3-4 napot szánni. A természeti szépségek mellett sok történelmi és kulturális látnivaló található e vidéken. A túrák és kirándulások összeállításához segítséget nyújt a Pannon Pleasure-projekt oldala, ahol összesen 900 kilométernyi túraútvonal közül választhatunk, akár Vas, Zala vagy Pomurje régiókban kívánunk barangolni, biciklizni.

Cikkajánló