Káprázatos látványokat produkál a leapadt Duna

Számos hír szól mostanában a Duna rekord alacsony vízállásáról, amit az extrém meleg és csapadékmentes időszak okoz. Nemcsak szenzációs leletek bukkantak fel a víz alól, hanem sosem látott, izgalmas látványú természetfotók készítésére is alkalmat ad ez a szokatlan helyzet.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Ravasz Balázs
Daróczi Csaba
Kaszás Gergő
Szerencsi Judit
Bujtás Zoltán
Bosnyák János
2018. október 30.

Számos hír szól mostanában a Duna rekord alacsony vízállásáról, amit az extrém meleg és csapadékmentes időszak okoz. Nemcsak szenzációs leletek bukkantak fel a víz alól, hanem sosem látott, izgalmas látványú természetfotók készítésére is alkalmat ad ez a szokatlan helyzet.

Egyrészt szomorú a helyzet, hiszen sok tekintetben meg lesz ennek az extrém szárazságnak a böjtje mezőgazdasági szempontból. Másrészt a most kialakult dunai állapot a természet olyan arcát mutatja meg, amit eddig még nem láthattunk, és ezt a fotósok is jó érzékkel kezdték el dokumentálni, amiből most mutatunk is nektek pár izgalmas felvételt.


Kezdjük Ravasz Balázs drónfotójával, amit Bölcskénél készített. Jó szemmel vette észre ezt a szív alakban Dunából megmaradt kis víztócsát, amit gyönyörűen komponált meg képén. Mi Dunaszívnek neveztük el ezt a fotót.

 


„Amit tapasztaltam, hogy hatalmas területeken voltak a mellékágak kiszáradva, mindenhol kagylók és csigaházak hevertek a mederfenéken, ahol pedig volt még valamennyi víz, nagyon izgalmas formákat lehetett látni.” - írja Balázs, akinek további képeit ide kattintva nézheted meg.


Daróczi Csaba se hagyhatta ki ezt a különleges témát, a Kiskunsági szikes puszták egyik legjelentősebb fotódokumentalistája ezúttal a Duna partját és mellékágait fotózta, főként a levegőből. Az első három képet ő is Bölcskénél készítette, a többit az Ordassal szemközti partszakaszon.

 

 

 

 

 

 

Izgalmas, hogy pár képén szinte hasonló látványokat sikerült elérnie, mint a szikes pusztáknál. A víz helyén kiszáradt talajon friss, zöld hajtások jelentek meg, ami tovább színesíti a látványt. Daróczi Csabától még több képet ide kattintva nézhetsz meg.

 

Menjünk egy kicsit északabbra, és nézzük meg mi a helyzet a Dunakanyarban. Már bemutattuk Nap Fotójaként Kaszás Gergő Szobi-révnél készült felvételét, de nem hagyhattuk ki ebből a válogatásból. A szintén drónnal készült képen szigetként emelkedik ki a folyó máskor mélyben rejtőző része, háttérben a Helemba-sziget látható, jobbról pedig az Ipoly csörgedezik a Dunába a parttól messzire benyúló kiszáradt partszakaszon keresztül.

 

 

Kaszás Gergőtől még több képet ide kattintva nézhetsz meg.

 

Szerencsi Judit szerelmese a Dunának, nem csoda, hisz egy utcára lakik tőle a Római-parton. Rendszeresen száll kajakba, hogy evezzen egyet a környéken, így a Szentendrei-sziget és a Lupa-sziget közti Egyfás-szigetet is jól ismeri. Ezt a képet a 23-ai hosszú hétvégén készítette, amikor egy ebéd utáni pihenő helyett a rendkívül alacsony Duna csábításának engedve inkább evezett egyet.

 

 

„Elképesztően gyönyörű volt minden, soha nem eveztem még ilyen alacsony víznél. Nem volt egyáltalán forgalom, három motorcsónakkal találkoztam csupán, de azok közül kettő pont visszakanyarodott, mielőtt találkoztunk volna, így nem borzolták össze a vizet. Az alacsony vízállás miatt a legtöbb helyen kavicsos a part és nem agyagos, és nem járnak nagy hajók sem, amik a hullámzással felkavarnák az iszapot. Néhol szinte a Duna közepén kajakozva is láttam a meder alját, smaragdzöldben ragyogott a víz. A legjobb az Egyfás-szigetnél volt, mert ott minden teljesen rezzenéstelen volt, eddig ilyet vagy hasonlót csak nyáron, nagyon hajnali időpontban tapasztaltam.”

 

A következő képeket a Duna váci szakaszánál készítette Bujtás Zoltán, aki szintén drónfotókon mutatja be a kialakult helyzetet. Az első képen a Váci Ártéri Tanösvény területén a Gombás-patak folydogál a Dunába a mélyen kiszáradt parton keresztül.

 

 

 

 

Bujtás Zoltán még több képét ide kattintva nézheted meg.


Végül két fotó Magyarország déli részéről, Gemencről. Bosnyák János képein a Vén-Dunát láthatjuk, illetve nem láthatjuk, mert itt szinte teljesen eltűnt. Az első kép a „Traktor”-nak hívott átkelőt mutatja, ami a most teljesen kiszáradt Cserta-Duna torkolatától nem messze található. Nevét onnan kapta, hogy régebben elsüllyedt itt egy traktor, amit pár éve már kiszedtek.

 

 


Köszönjük a fotókat! És ha nektek is van képetek a rekord alacsony Dunáról, amit szívesen megosztanátok velünk, küldjétek el őket a fotorovat@turistamagazin.hu címünkre!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szenzációs régészeti lelet bukkant elő a rekordalacsony Dunából

A Duna is tele van mikroműanyaggal

A Duna egyre jobb passzban van, de még sok a tennivaló

Cikkajánló