Kardiózz bringával!

A kerékpározás az egyik olyan szabadidős sporttevékenység, amely kortól, nemtől függetlenül űzhető, nem nehéz elsajátítani, abszolút testreszabható, hiszen csak tőlünk függ hol és mennyit tekerünk, valamint szinte felsorolhatatlanul sok kedvező élettani hatása rendelkezik. Te ismered ezeket?

Szerző:
Hidvégi Brigitta
Fotó:
Shutterstock
2015. július 30.

A kerékpározás az egyik olyan szabadidős sporttevékenység, amely kortól, nemtől függetlenül űzhető, nem nehéz elsajátítani, abszolút testreszabható, hiszen csak tőlünk függ hol és mennyit tekerünk, valamint szinte felsorolhatatlanul sok kedvező élettani hatása rendelkezik. Te ismered ezeket?

Ez történik a szervezetedben biciklizéskor

A kerékpározásban az a legjobb, hogy környezetbarát és egyben pénztárcakímélő, nem igényel hatalmas felkészültséget, akár otthon, a városban vagy a természetben is végezhető, és mi döntjük el, milyen intenzitással és mennyit tekerünk. Már 10 perc bringázás után javul az erek vérellátása, 20 perc erősíti az immunrendszert, egy óra elteltével pedig boldogsághormon termelődik, és csökken a stressz. Ez az állóképességi sport hosszantartó, folyamatos, ismétlődő mozgásból épül fel, elsősorban a lábat dolgoztatja meg, de szükség van hozzá a felsőtest, a karok, a nyak és a váll izmaira is.

A pozitív élettani hatások közé sorolható a szív-érrendszer állóképességének és a légzőrendszer munkájának, valamint az anyagcserének a javulása, a szervek vérellátásának és oxigenizációjának fokozódása (nő a pulzus és a vérnyomás, így élénkül a vérkeringés, ami azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű oxigén jut el a sejtekhez), a vérzsír (triglicerid) szint csökkenése, a védő-koleszterin (HDL) szint emelkedése és a cukor-tolerancia növekedése. Nő a légzésmélység, a test terhelhetősége, teljesítőképessége. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kerékpározás javítja az állóképességet, áldásos hatással van a kedélyállapotra (főként, ha a természetben tekerünk), és segít a zsírégetésben, valamint az elhízás megelőzésében is. Ellentétben sok más sporttal, például a kocogással vagy a futással, a kerékpározás nem terheli meg nagymértékben az ízületeket, sőt erősít bizonyos ízületi szalagokat, így súlyfelesleg mellett is gyakorolható.

A rendszeres biciklizéssel hosszú távon jobban láthatóvá válnak az izmok, szebb lesz az izomtónus. Kutatók azt is kimutatták, hogy a rendszeres kerékpározás ötven százalékkal csökkenti a szívinfarktus esélyét - nem véletlen, hogy rehabilitáció során is alkalmazzák a sportot.

 Ezekre kell odafigyelned

Amennyiben kerékpáros túrára készülsz, szükséged lesz néhány extra felszerelésre, mint a túrakerékpár és a speciális ruházat: a nedvszívó póló, a biciklis nadrág, a védősisak, a kerékpáros kesztyű és a védőszemüveg. Akármennyire lenyűgöznek a természet szépségei, ne feledkezz el a tápanyag- és folyadékpótlásról sem! Nagyon gyorsan elfáradhatsz, ha nem fordítasz figyelmet a megfelelő energia-bevitelre.

Ha a városban tekersz, az óvatosság és a közlekedési szabályok betartása mellett nem árt még valamire odafigyelned. Mivel a kerékpározás gyakoribb, mélyebb levegővételekkel jár, nagyobb mennyiségű szennyezőanyag juthat a tüdődbe, főként, ha forgalmas utakon közlekedsz. Ebben az esetben ajánlott a légszűrő maszk használata, amely a szennyező anyagok közel 95%-át képes kiszűrni.

A cikk megírásában a www.sportorvos.hu portál volt a segítségünkre.

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. májusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kerékpárúton Egertől a Bükkig

Új kerékpárút a Tiszánál

Cikkajánló