"Kéktúrás" magyarok a magashegyi terepfutó Európa-bajnokságon

A Skyrunning, azaz az "égi futás" a terepfutás legnehezebb, legnagyobb szintkülönbségű és legmagasabbra vezető válfaja. A hétvégén Eb-t rendeznek ebben a speciális szakágban.

Szerző:
Szilágyi Péter (Turistamagazin)
Fotó:
Facebook
2013. július 24.

A Skyrunning, azaz az "égi futás" a terepfutás legnehezebb, legnagyobb szintkülönbségű és legmagasabbra vezető válfaja. A hétvégén Eb-t rendeznek ebben a speciális szakágban.

Hazánkat idén először egy erős, az alföldön és a középhegységekben edződött csapat képviseli, akik reményeink szerint felveszik majd a verseny Európa "hegyes" és "alpesi" nemzeteivel.

 

A Trans D’Havet elnevezésű verseny, bár nem tekint vissza túl patinás múltra, hiszen idén még csak másodszor kerül megrendezésre, de a hét végén mégis erre a viadalra szegeződik a terepultra futás iránt érdeklődők figyelme. Ez a verseny lesz ugyanis a színhelye a Nemzetközi Skyrunning Szövetség most debütáló ultratávú Európa-bajnokságának.

A rajt az olasz Piovene Rocchette városából történik majd, hogy aztán a Valdagnoi célig az úgynevezett "Kis Dolomitok" legizgalmasabb, és legszebb vidékein futhassanak keresztül az indulók. Ezek között találhatunk olyan különleges helyeket is, mint a „Strada delle 52 Gallerie”, egy 52 járatot magába foglaló 6 kilométeres katonai alagútrendszer, amit a verseny névadója, az I. világháború olasz hőse, D’Havet tábornok irányításával épült.

A verseny távja 80 km - vagy ha úgy tetszik 50 mérföld, ahogy a Trans D’Havet szlogenje is hirdeti („50 mérföld a Kis-Dolomitokban”), a versenyzők útjuk során 5500 méter szintemelkedést kell, hogy legyőzzenek. Tavaly ehhez a leggyorsabbnak nagyjából 11 órára volt szüksége, de végigböngészve az indulók névsorát, nem elhamarkodott kijelenteni, hogy idén ezt a pályacsúcsot jócskán meg fogják javítani.

 

 

A Skyrunning EB rangját jelzi, az európai ultraterepesek legjobbjai állnak majd a szombat hajnal 1 órai (!) rajtnál. Az indulók között van a sportág legnagyobb és legismertebb alakja, a spanyol színekben induló Kilian Jornet is, aki minden versenyen favoritnak számít, legyen szó hegyi félmaratonról vagy száz kilométernél hosszabb ultráról. Szintén a spanyol csapatot erősíti az a Luis Alberto Hernando aki idén a Transvulcania-n elért második hellyel tette le névjegyét az ultratávú versenyzésben. Részt vesz továbbá a versenyen a paramétereiben a Trans D’Havet-ra emlékeztető Mont-Blanc 80 km idei győztese, a francia Michel Lanne, a 2013-as Zugspitze Ultratrail győztese, a szemtelenül fiatal német „wunderkind”, Philipp Reiter, az igen erős hazai csapatban rajthoz áll az néhány héttel ezelőtti Lavaredo harmadik és negyedik helyezettje, Ivan Geronazzo és Stefano Trisconi is.

A hölgyek mezőnyében is igen impozáns a névsor, a legnagyobb küzdelmet a győzelemért minden bizonnyal a Cavalls del Vent kétszeres nyertese, a spanyol Nuria Picas és a tavalyi évben üstökösként berobbant svéd Emelie Frosberg vívják majd.
 

 

Nagyszerű hír, hogy magyar csapatért is szoríthatunk szombaton, ugyanis a versenykiírásnak megfelelve egy női és három férfi futóból álló különítményünk áll rajthoz. A csapat, egy futók közötti önszerveződésből, saját kezdeményezésre nőtte ki magát magyar válogatott csapattá. Versenyzőink a terepfutó felszereléseit a svájci Mammut cég biztosította, amelyre a klasszikus Hungary felirat mellé felkerül az Országos Kéktúra felirata is. Terepfutóink elgondolása alapján, ugyanis aligha találhatnának nemesebb alkalmat arra, hogy egy nemzet képviselőiként, nemzetük legszebb terepútvonalát népszerűsítsék. A verseny előtti, közbeni és utáni történésekről természetesen a Turista Magazin, mint médiapartner folyamatos tudósítást ad majd. (Akár szombat hajnalban is, élőben, 1 órától a déli célba érkezésig)

 

No de nézzük a magyar csapatot:


A női versenyzőnk az a Wermescher Ildikó (Mamut Pro Team) lesz, aki az elmúlt években a legsikeresebben képviselte hazánkat a különféle nemzetközi viadalokon. Számtalan kiemlkedő eredménye között találjuk győzelmeit az Ötscher Ultrán, de az elmúlt két évben a Zugspitz Ultratrail-en sem talált legyőzőre.
Kiss Miklós a tavalyi év legkellemesebb meglepetése volt a hazai terepfutásban. A komoly hegyi és barlangi tapasztalattal is rendelkező futó az év végén remek, 8 órás idővel nyerte meg a Piros 85-öt, azóta pedig egy Mátrabérc Trail második hellyel és egy Terep 100 győzelemmel jelezte, idehaza számolni kell vele a legjobbak között.
Németh Csabát (Mamut Pro Team) talán senkinek nem kell bemutatnunk, legismertebb férfi terepesünk rendszeres osztja meg gondolatait és versenybeszámolóit a Turistamagazin.hu-n. Számtalan remek győzelme mellett egyedüli férfiként mondhatja el magáról a világon, hogy hat indulásból hatszor volt a legjobb nyolcban a világ legrangosabb terepultráján, az UTMB-n.
Papp Gergely (Terepfutás.hu) a fiatal magyar terepfutó generáció egyik legtehetségesebb képviselője, aki az idei Mátrabérc Trail győzelmével és a Cortina Trail-en elért 7. helyével igazolta remek formáját.



Hamarosan jelentkezünk versenyzőink részletes bemutatásával, ami mellé egy kis plusz meglepetéssel is szeretnénk kedveskedni olvasóinknak.

A verseny hivatalos oldala: www.transdhavet.it/

 

 

Cikkajánló