„Kell egy bizonyos fokú őrültség”

Két srác, akikben tombol az életenergia, és leghőbb vágyuk, hogy a világ legszebb tájait átszelő folyókon evezzenek. Nem mindennapi élményeiket szeretnék megosztani veletek, ezért is született a Sons of the Flow - az életöröm és a természetszeretet jegyében.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Straub András
Baczó Csaba
Kovács Nóra
2015. május 10.

Két srác, akikben tombol az életenergia, és leghőbb vágyuk, hogy a világ legszebb tájait átszelő folyókon evezzenek. Nem mindennapi élményeiket szeretnék megosztani veletek, ezért is született a Sons of the Flow - az életöröm és a természetszeretet jegyében.

Tóth Sebestyén és Márton Máté mindketten a vadvízi kajakozás szerelmesei, s olyan helyeken is eveztek már, mint Korzika, Izland vagy Brazília. Saját bevallásuk szerint mindenben meglátják a szépséget; szeretik a csendesebb folyókon való csordogálást, a „visz a víz” élményt is, de ami igazán felpörgeti őket, az a zúzósabb, adrenalinlöketekkel tarkított evezés, és úgy tartják, ahhoz, hogy valaki erre adja a fejét, „kell egy bizonyos fokú őrültség”.

 

Sebi Szlovéniában


Sebi a bátyja unszolására jelent meg az első edzésen, 7 évig síkvízi kajakozott, magyar bajnokságot is nyert. A vadvízzel édesapjának köszönhetően, Ausztriában ismerkedett meg. Azonnal magával ragadta a sport és a megtapasztalt életérzés. Egy ideig szlalomkajakozott (olimpiai sportág), ám ennek gyakorlására Magyarországon nem volt lehetősége. Ezután raftingcégeknél gyakornokoskodott, és megszerezte a túravezetői képesítést. Sosem vonzották a nagyvárosok; szívesebben tűzi ki úti célul Chile egy apró települését, mint New Yorkot. Ma úgy érzi, a munkája egyben az életcélja.


Máté választása praktikus szempontok alapján esett a síkvízi kajakozásra; a Duna közelsége miatt választotta a sportot, amit végül 11 évig űzött, s világkupa második helyezéssel is büszkélkedhet. Az élsportolói lét azonban túl egyhangúnak bizonyult, és jött az egyetem, ezért felhagyott a versenyszerű kajakozással, de sohasem távolodott el a víztől. Később egy barátja hívta el uszodai kajakoktatásra, ahol összefutott Sebivel. A két srác azonnal összebarátkozott. Azóta Máté is végigjárta a szamárlétrát: ausztriai gyakornokoskodás után megszerezte a nemzetközi raftingtúra-vezetői képesítést. Jelenleg közgazdásznak tanul, az egyetem befejezésére koncentrál, de máris tele van tervekkel: május végén visszamegy Izlandra, és Nepálba is készül.

 

Máté Korzikán

 

A vadvízi kajakozás hívei úgy tartják, a vadvízi sportok közül ez a mozgásforma kívánja meg a legtöbb gyakorlást és tudást, ám cserébe ez nyújtja a legtöbb szépséget is. Segítségével olyan helyekre juthat el a kajakos, ahova máshogyan nem lehet. A 21 éves srácok küldetésüknek érzik a sport népszerűsítését, és azt, hogy tapasztalataikat minél több emberhez eljuttassák. Ezért hívták életre - egyelőre Facebookon - a Sons of the Flow sportcsapatot. A névválasztásnál ragaszkodtak a „Flow”-hoz (magyarul: áramlat; ill. Csíkszentmihályi Mihály nevéhez köthető pszichológiai fogalom, „a tökéletes élmény”), mert úgy érezték, ez a szó adja át legjobban, amit a vízen éreznek.


A fiúk tervei között szerepel a világ bejárása mellett, hogy csapatuk hivatalos szervezeti, esetleg egyesületi formában működjön, emellett pedig támogatókat keresnek terveik megvalósításához. Hamarosan útjára indítanak egy blogot, amelyben saját élményeikről számolnak majd be rengeteg képpel és videós tartalommal, nemcsak a kajakozással kapcsolatban - a cél, hogy átadják a pozitív üzenetet: menj ki a szabadba, és élvezd a természet szépségeit.

 

Egy kis ízelítő Máté és Sebi világából:

 

 

A Sons of the Flow a Facebookon.

 

Ha szeretnél jobban megismerkedni a srácokkal, olvasd el cikkünket a júniusi magazinban!

Cikkajánló