Kell jó idő a bringázáshoz?

A hidegebb idő beálltával sokan leteszik a bringát, pedig ezzel az egyik legpraktikusabb közlekedési eszközről mondanak le. Íme pár tanács egy profitól téli tekeréshez.

Szöveg és fotó:
Magyar Kerékpárosklub
2020. október 27.

A hidegebb idő beálltával sokan leteszik a bringát, pedig ezzel az egyik legpraktikusabb közlekedési eszközről mondanak le. Íme pár tanács egy profitól téli tekeréshez.

Tévedés, hogy kerékpározni csak nyáron vagy a melegebb hónapokban lehet. A kerékpár valójában minden évszakban a legpraktikusabb közlekedési eszköz a városban. Az őszi és téli bringázáshoz persze kell egy kis rutin, elszántság és megfelelő felszerelés, de ha minden összejön ugyanúgy gondtalanul suhanhatunk, mint nyáron. Íme pár ötlet a Magyar Kerékpárosklub tagjától, Annától.

Anna, aki nem csak tajga, de munkatársa is a Magyar Kerékpárosklubnak, elsősorban a szélálló öltözetre esküszik. A Bringázz a munkába! kampány nyolc éve télen is folyamatosan bicikliző projektmenedzsere máig emlékszik, hogyan maradt nyeregben annak idején a hűvösebb hónapokban.

“Akkor történt, amikor az autó, a tömegközlekedés és a kerékpár hármasából az utóbbi kezdett abszolút elsődlegessé válni nálam, és rájöttem, hogy hiába jön a hideg, nem akarok engedni az előnyökből, amiket a bringázás ad. Azt mondtam magamnak, hogy amíg 10 fok alá nem esik a hőmérséklet maradok a bringán. Aztán egy reggel 8 fok lett, de mégis kipróbáltam, és működött, majd ugyanez történt 5, 3, 2 és a mínusz fokoknál. Rájöttem, hogy csak felszerelés és öltözet kérdése az egész.”

Anna szerint nincs másra szükség az őszi és téli bringázáshoz, mint a mellékelt képen is látható, bringára, megfelelő ruházatra, na meg egy kis elhatározásra. A bringán tehát legyen lámpa, fényvisszaverő és sárvédő, a viseletnél pedig a következő alapszabályokat tartsd be: öltözködj az időjáráshoz és az úticélhoz megfelelően, de rétegesen, hogy ha kimelegedsz, meg tudj szabadulni egy-két rétegtől! Figyelj az ízületeidre: húzz kesztyűt - én néha duplát is húzok -, a térded és a derekad pedig védd még egy réteggel - lehet kapni kifejezetten kerékpáros térd- és derékmelegítőket; de jó szolgálatot tesz egy nadrág alá húzható aláöltöző vagy meleg harisnya is. Csapadékos időben jól kiegészíti a sárvédőt egy hosszú, poncsó jellegű - lehetőleg feltűnő színű, ami a láthatóságodon is sokat javít - esőkabát.

Ha szeretsz lendületesebben tekerni, akkor mindig öltözz úgy, hogy induláskor egy kicsit fázz - például húzz egy réteggel kevesebbet -, ilyenkor el tudod kerülni, hogy nagyon beleizzadj a ruhába. Persze az ízületeidre ekkor is vigyázz! Ha ragaszkodsz a sportosabb bringás közlekedéshez, akkor érdemes a következő rétegrendben gondolkodnod: aláöltöző, thermomez, héjkabát, lehetőleg valamilyen szélálló, de szellőző anyagból (például egy softshell vagy orkán jellegű dzseki is megteszi). Ha ez kevés, megtoldhatod még egy polárpulcsival is a kabát alá vagy fölé. A technikai jellegű ruházat azonban nem szükségszerű, sima utcai ruha is elég, ha megelégszel a kényelmes városi tempóval: a csúszós utakon úgysem érdemes száguldozni.

A bringázás során pedig a következőkre figyelj: lehetőleg egyenes háttal tekerhető városi biciklit használj; indulj kicsit korábban, és tekerj lassabban; a kanyarokat ívesebben és alacsonyabb tempóval vedd be; a jégfoltokra és a vastag hóra pedig nagyon figyelj, mert eltéríthetik a kereked. Mindenképp közlekedj előrelátóan, mert megnőhet a féktávolság.

A bringát se feledd karbantartani: gyakrabban ellenőrizd a fékeket, mert gyorsabban kophatnak, a sós latyakkal beterített bringát öblítsd le vízzel, ha teheted, és a szükséges helyeken (lánc, bowdenek) gyakrabban olajozd, zsírozd! A bringázáshoz - nem csak a télihez - a Magyar Kerékpárosklub bringás Kisokosában találsz további tippeket.

Mindössze ennyire van szükség ahhoz, hogy élvezhesd az őszi-téli bringázás előnyeit: megúszod a megállóban fagyoskodva toporgást, vagy hogy beleizzadj a kabátba a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön; elfelejtheted a jégkapargatást a kocsi szélvédőjéről; a dugóban stresszelést, a parkolóhely keresést (sőt, a parkolódíjat is); persze a koronavírus-fertőzés kockázatát is minimalizálni tudod, a friss levegőn mozgás pedig fittebbé és derültté tesz, a legborongósabb időben is. Mert a bringázáshoz nem kell jó idő!


Cikkajánló