Rejtett sétaút a Fellegvár mellett

A visegrádi bobpályával szemben, a Panoráma út túloldalán induló, jól látható köves úton bejárható körút egészen páratlan látképpel ajándékozza meg a csöndre vágyókat

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
2022. május 7.

A visegrádi bobpályával szemben, a Panoráma út túloldalán induló, jól látható köves úton bejárható körút egészen páratlan látképpel ajándékozza meg a csöndre vágyókat

Persze, ha már bob és Visegrád, akkor ott van a közvetlenül a bobpálya felett található, kihagyhatatlan Zsitvay-kilátó a Nagy-Villám tetején, ahonnan – nem túlzás - az ország egyik legszebb kilátása, a Dunakanyar bámulatos, átfogó látképe nyílik. De ha valaki csöndre vágyik a bobpálya meglehetősen nagy zűrzavara után, akkor ez a kellemes, mindössze 1,2 kilométer hosszú sétakör, a Fekete-hegyi körút neki lett kitalálva.

Az út túloldalán, a Hotel Silvanus sorompója mellett nyíló kavicsos úton bal kéz felé indulva már az OKT nyomvonalát tapossuk. Már ez a Tabánnak is nevezett árnyas, ligetes helyszín is kiváló felüdülés a Fekete-hegy apró fennsíkján, van is itt több, a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából éppen megújuló pihenőhely, illetve kültéri kondipark.

Ha az erdő szélén, a pihenőhelynél jobbra tartunk (elhagyva a balra térő OKT-t), akkor pedig a Visegrádi-hegységre nyíló, meglehetősen vadregényes hegyvidéki látképet is kapunk. Legszebben az Apát-kúti-völgy környéke rajzolódik ki, a Bertényi Miklós Füvészkertet például jól jelzi a fenyők sokasága, de látszik innen az "őserdejéről" ismert Erdőanyai-völgy is. A látkép másik részét a Prédikálószék gerince uralja, fölötte pedig éppen kikandikál a Dobogókőn található torony csúcsa. Követve a Nagy-Villám felé visszakanyarodó kavicsos utat, könnyedén visszatérhetünk a sorompóhoz.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által menedzselt Fellegvár projekt célja többek között pontosan a Mogyoró-hegy és a Nagy-Villám ehhez a helyszínhez hasonló, kevésbé ismert látnivalóinak a bemutatása, részben a meglévő erdei infrastruktúra megújításával, részben új látogatóközpont építésével.


Cikkajánló