Hírek

Képeskönyvben Szatmár ékszerdobozai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igen gazdag viszonylag épségben fennmaradt középkori templomokban. A különleges épületekkel már képekkel illusztrált könyvből is megismerkedhetsz.

Szerző:
turizmusonline.hu
Fotó:
Dabis Balázs Silvius / Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat
2015. november 23.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igen gazdag viszonylag épségben fennmaradt középkori templomokban. A különleges épületekkel már képekkel illusztrált könyvből is megismerkedhetsz.

A most megjelent Házadba léphetek I. - Szatmári középkori templomok című kötetben a térségi értéktárlistára felkerült tizenhét szatmári középkori templom szerepel. A környékbeli imaházak viszonylag elkerülték a törökök dúlását, a vizek által közrezárt térség távol tartotta a hódító hadakat, így jelentős részben megmaradtak a templomok és a melléjük épített tornyok, köztük a fából ácsoltak is. Emellett régi freskók, festett karzatok, díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek is fennmaradtak.


A könyv az Europa Nostra díjas gyügyei, sonkádi és szamosújlaki templomokat is bemutatja. Az előbbi valószínűleg mintegy 800 éve, az 1200-as évek közepén épült. Helyreállítása során a hajó fölött 56, a szentély borításán pedig 25 festett tábla került elő, amelyek 17. századi népies mitológiai ábrázolások. A szamosújlaki középkori imaház a 14., míg a sonkádi a 15-16. században készülhetett.


A könyvben szerepel a műemlékként számon tartott fehérgyarmati református templom is, amely a 14. század végén épült, s végső barokk formáját a 18. században nyerte el. Az imaházban csipkésre faragott szószékkorona, patinás orgona és két fából készült karzat található. Tornya 37 méter magas, négy fiatornyos, fazsindelyes borítású.


A szatmári középkori templomok történetét megörökítő könyv után a megyei önkormányzat további kötetek kiadását tervezi a térség értéklistáján szereplő „hungarikumok” megőrzéséért.

 

A Rétköz, a Szatmári- és a Beregi-sík vidékén mi is jártunk, élménybeszámolónkat itt olvashatod el!

 

Szabolcsi misszió from Turistamagazin on Vimeo.

 

 

Cikkajánló