Kerékpárral Európa Amazonasán át

Befejeződött az öt ország részvételével zajló Európa Amazonasa Kerékpáros Túraútvonal megvalósítása, amely megnyitotta az utat Közép-Európa legnagyobb folyami vadonjába, „Európa Amazonasába”, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumba.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gerencsér Beáta /Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság/ aoebiketrail.com
2021. november 24.

Befejeződött az öt ország részvételével zajló Európa Amazonasa Kerékpáros Túraútvonal megvalósítása, amely megnyitotta az utat Közép-Európa legnagyobb folyami vadonjába, „Európa Amazonasába”, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumba.

Az 1250 km hosszú kerékpáros útvonal öt országot - Ausztriát, Magyarországot, Szlovéniát, Horvátországot és Szerbiát - érint, és a Mura, a Dráva, illetve a Duna folyó alsó szakasza mentén halad, a világ első öt országot érintő bioszféra rezervátumának gyönyörű tájain. A kerékpáros útvonal elkészültéről a projekt hazai partnere, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság számolt be oldalán.

Az útvonal két ágra oszlik: az északi útvonalra (550 km) és a déli útvonalra (700 km), amelyek számos látnivalót és élményt kínálnak a folyók mentén. Mindkét fő útvonal további, napi szakaszokra tagolódik: az északi útvonalon 11, a déli útvonalon szakasz található. A túraútvonal kiindulópontja az ausztriai Mureck-ben található (közel Grazhoz), a végpont pedig Mohács városában.

Észak és dél

Az északi útvonal a Mura folyó bal partján kanyarog, Bad Radkersburg középkori városán át visz tovább Szlovénia felé, majd a Dráva mentén halad Magyarországon. Az útvonal nálunk érinti például Nagyatádot, a Gyékényesi-tavat, Villányt. Horvátországban többek között keresztezi a természeti értékekben különösen gazdag Kopácsi-rét Natúrparkot majd visszatért Magyarországra, és Mohácsnál ér véget.

A déli útvonal a Mura és a Dráva jobb partján halad, Ausztria és Szlovénia után Horvátországban érinti többek között Muraszentmártont és Varasdot, a Mura és a Dráva torkolatát és Eszéket. Az útvonal átlép Szerbiába, majd a Felső-Duna-melléki Természeti Rezervátumot követően éri el végpontját Magyarországon.

Az útvonalon egységes infrastruktúra és arculat fogadja a bringásokat, jól elkülöníthető kerékpáros irányjelzőkkel, információs táblákkal és pihenésre alkalmas pontokkal.

Létrejött az Amazon of Europe kerékpáros túraútvonal saját ügyfélszolgálati és foglalási központja (aoebiketrail.com), amely a 2022-es szezon kezdetétől lesz elérhető, és ahol az ügyfelek az igényeik szerint választható nyaralási csomagot egyben tudják lefoglalni. A kerékpáros útvonalhoz útikönyv, térkép és ingyenesen letölthető telefonos applikáció is készült, Amazon of Europe Bike Trail néven.

A WWF segítségével létrejött a „Kerékpárral a természetért” természetvédelmi program, amelynek lényege, hogy az Amazon of Europe Desztinációmenedzsment Szervezeten keresztül érkező foglalási díjak egy részét visszaforgatják a régió természetvédelmi projektjeibe.

További részleteket, az útvonalak részletes térképét és a főbb látnivalókat megtaláljátok az aoebiketrail.com oldalon.



Cikkajánló