Keresőcsapat indult Suhajda Szilárdért

Tudják, hogy hol van Suhajda Szilárd, pénteken hajnalban elindult egy keresőcsapat érte, de kevés az esélye annak, hogy még életben találják.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Suhajda Szilárd Facebook
Forrás:
Suhajda Szilárd Facebook
m4Sport.hu
2023. május 26.

Tudják, hogy hol van Suhajda Szilárd, pénteken hajnalban elindult egy keresőcsapat érte, de kevés az esélye annak, hogy még életben találják.

A Mount Everestet oxigénpalack és teherhordó segítsége nélkül mászó Suhajda Szilárd műholdas jeladója május 24-én este 19.30-kor küldött utoljára jelet, 8795 méteres magasságból. A hegymászót segítő háttércsapat május 25-én reggel értesült arról, hogy a mászót 8780 méteres magasságban, a Hillary-lépcső aljában azonosították be. „Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülési nyomai és magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta” – írták a közleményben.

A magyar háttércsapat azt írta: megállapodtak a Suhajda hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megpróbálnak helikopterrel eljutni oda, ahonnan láthatják a hegymászót, ezzel egy időben pedig három serpa fog elindulni érte, akik optimális esetben május 26-án, a késői órákban eljuthatnak hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – közölte Legidi Tímea, a hegymászó felesége, az expedíció kommunikációs munkatársa.

Az m4sport.hu úgy tudja, hogy a hegymászót a kötélpályától kicsit messzebb, kicsúszva látták, lefelé tartva pedig egy csapat szintén észlelete őt, pozíciója viszont a korábban látotthoz képest egy kicsit változott. Ez a pozíció viszont megegyezik a magyar csapat által magyar idő szerint május 24-én, 15:45-kor észlelt utolsó GPS-jellel. Az őt megtaláló csapat tagjai beazonosították őt a ruhája és az oxigén nélkül mászókat megkülönböztető jelzése alapján.

Suhajda Szilárd május 21-én indult el az 5500 méteren fekvő alaptáborból, hogy a már korábban kiépített táborhelyeit használva, május 24-én feljusson a Föld legmagasabb hegyére, a 8848 méter magas Mount Everestre. Mindezt klasszikus alpin stílusban tervezte, oxigénpalack és a mászását segítő serpák nélkül. Ez eddig még magyar állampolgárnak nem sikerült. Azt nem tudni, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az biztos, hogy a 8795 méteres magasság, ahonnan jeladója utoljára jelet küldött, a legnagyobb eddigi magasság, ahová magyar hegymászó "tiszta" mászással eljutott.

"Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások 2%-a történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpa asszisztenciát sem vettek igénybe" - olvasható a háttércsapat posztjában.

Cikkajánló