Keressünk képes fákat!

Egy ősi hagyomány emlékeit szeretné feltérképezni a Dél-Balatoni Természetvédelmi Egyesület. Az idős fa matuzsálemekre helyezett szentképek, faragott alkotások különleges, ritka látványosságok túráink során.

Szerző:
Dél-Balatoni Természetvédelmi Egyesület
Fotó:
Ságvárért Egyesület
2014. augusztus 31.

Egy ősi hagyomány emlékeit szeretné feltérképezni a Dél-Balatoni Természetvédelmi Egyesület. Az idős fa matuzsálemekre helyezett szentképek, faragott alkotások különleges, ritka látványosságok túráink során.

A "képes fák" léte, olyan eleme nemzeti kultúránknak, ami méltán érdemes megkülönböztetett figyelemre. Egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy-egy önmagában is jelentős tájképi és természeti értékkel bíró faóriást, a néphagyomány szakrális jelentőséggel is felruház.

 

Mi is az a képes fa?
Általános jellemzőjük, hogy egy idős fára, vagy a fa odvába, szobrot vagy szentképet helyeztek. Ezek idővel a helyi közösségek számára fontos, jelentőséggel bíró helyekké váltak, hitéletük fontos elemévé vált.

A szokás eredete vélhetőleg visszanyúlik az ősi, pogány hagyományokhoz, de átöröklődött és beépült a keresztény népi hitéletbe is, és él a mai napig.

Komplex értékről beszélhetünk, hiszen a képes fa egyesíti a vallási és a természeti értékek tiszteletét. Egy olyan világkép nyilvánul meg bennük, amelyben a természet és az ember még szoros harmóniában él.

 

 

A kapolyi képesfa


Jelentőségüket jól mutatja, hogy a legtöbb ilyen fát ma is gondozzák, gyakorlatilag mindig van körülöttük friss virág és mécses, a környezetüket rendbe tartják, illetve szükség szerint felújítják azokat.


A képesfák többsége zarándok- és búcsújáró utak mentén található, pihenőhelyként és imahelyként szolgáltak. A néphagyomány idővel felruházta ezeket csodatévő erővel, vagy csodás eseménnyel, többnyire csodás gyógyulások emlékével (ami leggyakrabban erdészekkel történt, így a képes fákat erdész szakmatörténeti értéknek is tekinthetjük).

 

Az adatbázsiban már szereplő képesfák:

Libickozma (Somogy megye)
Kapoly (Somogy megye)
Somogyvár (Somogy megye)
Ságvár (Somogy megye)
Lentiszombathely (Zala megye)
Tüskevár (Veszprém megye)
Isaszeg (a fa elpusztult, de emlékhelyet állítottak a helyén)
Mátraháza-Recsk, 3 képesfa található az útvonalon
Nagymaros, Malomvölgyi patak völgye, (Mária kút)
Gánt (Fejér megye)
Kóspallag (Pest megye)
Márianosztra (Pest megye)
Márianosztra (Pest megye)
Telki (Pest megye)
Budakeszi (Pest megye) 

 

 

Ha tudomásod van ilyen fa létezéséről...
Jelöld meg pontosan a helyet, ha van GPS nálad, mentsd el a koordinátákat. Írj a képet viselő fáról (fajta, mérete, kora és a rajta elhelyezett kép, szobor leírása is hasznos információ. Ha tudomásod van a képesfához kapcsolódó hagyományokról, a fákat őrző, rendszeresen látogató helyi lakosok nevét, elérhetőségét is beküldheted a kepesfak@gmail.com címre. Természetesen küldhetsz fényképeket is!
 

 

Még több információt itt találtok a kezdeményezésről

Cikkajánló