Készülj a teljes holdfogyatkozásra

Január 21-én hajnalban vöröslő és fogyó hold ragyog majd az égen. Bár a jelenség végéről itthon lemaradunk, az így is látványosnak ígérkezik.

Szerző:
Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
Időkép
Fotó:
pxhere.com
2019. január 17.

Január 21-én hajnalban vöröslő és fogyó hold ragyog majd az égen. Bár a jelenség végéről itthon lemaradunk, az így is látványosnak ígérkezik.

Kedvező időjárási feltételek mellett több mint egy órán keresztül csodálhatjuk a vöröslő holdat hétfő hajnalban a nyugati égbolton - olvashatjuk az Időkép oldalán. Két dolog miatt lesz látványos az esemény, az egyik, hogy a pályájának Földhöz legközelebbi pontján halad el a Hold, a másik pedig, hogy élénk vöröses, narancsos árnyalatban játszik majd (erre szuperholdként is szoktak hivatkozni, amiről bővebben itt írtunk.

 

 

A holdfogyatkozás menetrendje Budapesten (az ország legkeletibb pontjára 16 perccel korábbi, a legnyugatibbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak):
3.36 A Föld külső árnyéka elkezd rávetülni a Holdra
4.33 A Hold belép a Föld árnyékának belső részébe
5.41 A teljes holdfogyatkozás kezdete, a Hold ekkor teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor nem sötétedik el teljesen a holdkorong, fénye vörösre változik a földi légkörön szóródó fény jóvoltából.
6.43 A teljes holdfogyatkozás vége
7.32 A Hold lebukik a horizont alá. A folyamat ettől kezdve a fővárosból nem látható.

 

Aki viszont éppen Nagy-Britanniában, Izlandon, Grönlandon vagy Amerikában lesz, a teljes eseményt végigkövetheti.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ilyen lesz a „szuperkékvérhold-fogyatkozás”

Képekkel a Föld felszínétől a távoli galaxisokig

Feltárulnak a hold- és a marskutatás titkai a Pannon Csillagdában

 

Cikkajánló