Két gólyát is meglőttek az elmúlt hetekben

Az egyik gólyát már nem lehetett megmenteni. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 8.

Az egyik gólyát már nem lehetett megmenteni. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést.

Az első madarat július 13-án találták Reszneken. A gólya röpképtelen volt, a bal szárnyán nyílt seb éktelenkedett, a szárnya erősen roncsolódott. A madarat a Vadvédelmi Központba szállították, ahol kiderült, hogy vélhetően két alkalommal is meglőtték – írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán.

A madár hasüregéből egy nyílhegy maradványaira hasonlító fadarab állt ki, a szárnyában pedig a röntgen során légpuskalövedéket találtak.

Sajnos a gólyát már nem sikerült megmenteni.

Augusztus 3-án Somogysámsonon találtak egy sérült gólyát, amelynek a bal szárnyán apró nyílt seb tátongott. Őt is a vadvédelmi központba került, ahol megröntgenezték, így fény derült arra, hogy szintén légpuskával lőtték meg. Sor került a lövedék eltávolítására és a törött csontok rögzítésére, és a madár azóta szépen gyógyul.

A nemzetipark-igazgatóság szerint közelről, alulról érhette lövés a gólyákat, feltételezhetően a fészekben vagy annak közelében. Állatkínzás és természetkárosítás bűncselekménye miatt feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen. Arra kérik a lakosságot, hogy ha bármit tudnak a két gólyáról, jelezzék a bfnp@bfnp.hu e-mail-címen.

Cikkajánló