Két keréken a Palócföldön

A 21. században egyre fontosabbá válik a fenntartható turizmus, felértékelődnek az olyan célpontok, ahol a természet közelsége és a hagyományok megismerése szerves része a turisztikai kínálatnak. Palócföld egy ilyen úti cél, ráadásul az utóbbi idők fejlesztéseinek köszönhetően az öko-és a kerékpáros turizmus kedvelőit számos új lehetőség is várja.

Szerző:
Palóc Út Klaszter Egyesület
2021. május 10.

A 21. században egyre fontosabbá válik a fenntartható turizmus, felértékelődnek az olyan célpontok, ahol a természet közelsége és a hagyományok megismerése szerves része a turisztikai kínálatnak. Palócföld egy ilyen úti cél, ráadásul az utóbbi idők fejlesztéseinek köszönhetően az öko-és a kerékpáros turizmus kedvelőit számos új lehetőség is várja.

Aki ismeri ezt a vidéket, tudja, hogy nem csak nyáron izgalmas errefelé barangolni, és nem csak húsvétkor érdemes megnézni Hollókőt. S bár Palócföld nincs a világ végén, itt minden adott ahhoz, hogy az ember elvonuljon kicsit a világ elől, miközben az online kapcsolattartás feltételei ma már itt is mindenhol megvannak.

A Palócföld nyújtotta előnyök a közeljövőben még inkább előtérbe kerülnek: itt nincs zsúfoltság, az ajtón kilépve valóban a vadregényes természet várja az embert, a kis, családias szállásokon pedig minimálisra csökkenthető az idegenekkel való találkozás.

Tematikus út segíti a palóc falvak megismerését

A Palóc Út Egyesület 16 éve dolgozik a térség népszerűsítésén és a turisztikai tematikus út építgetésén, nemcsak a határ innenső, de a túlsó oldalán is. Ennek a törekvésnek része a „Palócföld - Hont - Podpol'anie - Hagyományőrző Tematikus Út”, ahol az öko-, a kerékpáros turizmus, valamint a hagyományokra alapozó gasztronómia áll a fókuszban.

Az egyesület egyik fontos célja a fenntartható turizmus széleskörűvé válása, amelynek révén a helyi kultúra megismerése és a helyi termékek fogyasztása kedvező hatással van az itt élők életére. Az utazásra költött pénz nagy része itt, helyben maradva támogatja a vidék fejlődését.

A térség minden korosztály számára kínál programlehetőségeket, és a kínálat évről évre egyre színesebb. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek a fókuszában többek között a kerékpáros turizmus lehetőségeinek bővítése állt.

Az élményekkel teli Görbeország

A „Palócföld - Hont - Podpol'anie - Hagyományőrző Tematikus Út” egyik helyszíne a nógrádi szlovák-magyar falu, Terény, ahol a családi összefogással működő Fay-Inn vállalkozás (https://www.fay-inn.hu) az Árdai Vendégház, a Hunnia Csipkemúzeum mellett egy kávéházat is üzemeltet a faluban. Turisztikai kínálatukat most egy „népi életmód” – udvarral bővítették, ahol nemcsak a népi ételkészítés bemutatására lesz lehetőség, de kialakítottak egy vizes élőhelyet és egy mezítlábas tanösvényt is. 16 kerékpárral is bővül a szolgáltatások köre, és kiépül egy komplett kerékpárkölcsönzési rendszer, amelyet a mátrafüredi és hrusovi partnerekkel közösen üzemeltetnek majd.

A tematikus út része a Mátra szívében fekvő Mátrafüred is, amely kedvelt kiránduló és klimatikus gyógyhely. Hogy a környék palócok lakta vidék, az a mátrafüredi Cicáskacus Vendégházban hamar nyilvánvalóvá válik, hisz a vendégházat a palóc kultúra használati tárgyaival és díszítő elemeivel rendezték be, és maga az elnevezés is erre utal. A cicáskacus ugyanis a palóc népviselet része, egy gazdag gyöngyhímzéssel, gyöngyből fűzött rojtokkal ékesített női kabát.

A vendégház most elektromos túra és hegyi kerékpárokkal bővítette szolgáltatásait, valamint igény szerint túravezetőt is tud biztosítani a Mátra kerékpáros felfedezéséhez. A település az idősebb korosztály számára is kedvelt pihenőhely, az elektromos kerékpárokkal ők is könnyedén bejárhatják a környéket. A vendégház egy kisbuszt is vásárolt, amellyel a hozzájuk érkező vendégek számára kínálnak fél-vagy egész napos túrákat a Mátrában és azon túl.


Határon átívelő kalandok

A „Palócföld - Hont - Podpol'anie - Hagyományőrző Tematikus Út határon túli partnere a Szlovákia déli részén fekvő Hrusov, amely az egyik legnagyobb szlovákiai hagyományőrző rendezvénynek, a Honti Parádénak ad otthont. A falu gyönyörű fekvésű U bylinkárky („a gyógynövényeshez címzett”) vendégháza önmagában is élmény, de az elmúlt időszakban több kikapcsolódási lehetőséggel is gazdagodott a kínálat. Többek között kialakítottak egy kerékpárkölcsönzőt, négy gyógynövényes pihenő kunyhót és egy kalandutat, amelyen sok más mellett kötélpályát, interaktív gyógynövény felismerő játékot, kilátóhelyeket is létrehoztak, és van egy Kneipp-ösvény is, amelyet végigjárva természetes talpmasszásban lehet részünk.

A Palócföldre látogatókat a kerékpáros élményeken túl számos hagyományőrző program és új lehetőség is várja. Nemrég készültek el a Guide@Hand Palóc Út mobil alkalmazás első hangos-képes túrái és falusétái. Mobiltelefonra letöltve akár offline is hallgathatjuk a zsebben elférő személyes idegenvezetőnket. Az állomásokon pedig pontgyűjtő játék ösztönöz arra, hogy minél több palócföldi látnivalót keressünk föl.

További információ a „Turizmus 0-100 éves korig – Pihenő és élménytúra a „Palócföld – Hont – Podpol’anie" közös tematikus úton” programmal kapcsolatban ide kattintva érhető el.


Cikkajánló