Hírek

Kiderült, hány fafaj él a Földön

A Botanic Gardens Conservation International (BGCI) átfogó tanulmánya szerint több mint hatvanezer fafaj található a világon, és Brazíliában él a legtöbbféle fa. 

Szerző:
MTI
2017. április 6.

A Botanic Gardens Conservation International (BGCI) átfogó tanulmánya szerint több mint hatvanezer fafaj található a világon, és Brazíliában él a legtöbbféle fa. 

A szakemberek reményei szerint a BGCI 500 tagszervezete által begyűjtött adatok alapján összeállított adatbázis segítségével sikerülni fog azonosítani azokat a ritka és fenyegetett fajokat, amelyek kihalását csak azonnali közbelépés akadályozhatja meg - adta hírül a BBC News.

 

Esőerdő Brazíliából, a legtöbb fafajt adó országból

 

A Journal of Sustainable Forestry című folyóiratban részletezett eredmények szerint Brazília ad otthont a legtöbb, szám szerint 8715 fafajnak. Ellenben - a famentes sarkvidéki területeket nem számítva - Észak-Amerika Arktisz közeli régiójában található a legkevesebb, alig 1400 fafaj. Az adatokból az is kiderült, hogy a 60 065 fafaj több mint fele (58 százalék) kizárólag egyetlen országban honos, ami azt jelenti, hogy nagy fenyegetést jelent számukra a szélsőséges időjárási tényezők vagy az emberi tevékenység számlájára írható erdőpusztulás.

 

Szakemberek megállapították, hogy nagyjából 300 fafaj súlyosan veszélyeztetett, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint 50 egyed maradt belőlük a vadonban. A BGCI főtitkára, Paul Smith szerint eddig lehetetlen volt pontosan megbecsülni a világon előforduló fafajok számát, az adatok digitalizálásával azonban immár lehetővé vált az adatbázis elkészítése. A szervezet minden új fafaj azonosításakor frissíteni fogja a listát.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

Háborítatlan őserdők védelméért a Fogarasi-havasokban

Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet 

Cikkajánló