Kiderült, hogy farkasok végeztek-e a mátranováki gímszarvassal

November óta több esetben gyűjtöttek be mintákat előzetesen farkasnak tulajdonított támadások miatt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei. Mostanra az összes eredmény megérkezett.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. április 11.

November óta több esetben gyűjtöttek be mintákat előzetesen farkasnak tulajdonított támadások miatt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei. Mostanra az összes eredmény megérkezett.

Még február közepén vert nagy visszhangot egy eset, amikor Mátranovákon egy szétmarcangolt gímszarvast farkastámadás áldozataként mutatott be a legtöbb sajtóorgánum. A Turista Magazin ekkor a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és a mátranováki polgármesterasszonnyal is felvette a kapcsolatot az ügy miatt, ám akkor még nem lehetett biztosat tudni. A nemzetipark-igazgatóság friss közleményéből azonban minden kiderül, nemcsak a szóban forgó ügyről, hanem néhány másik esetről is 2021. novemberétől kezdődően.

Erdőkövesdről három, Mátranovákról és Kácsról két mintával rendelkeztek a szakemberek, Miskolcról pedig egy DNS-mintájuk volt. A helyszíneléskor nyomrögzítés is történt a genetikai mintavétel mellett. Nyálmintákat vettek a harapásnyomokból, és szőrmintákat gyűjtöttek be, majd ezeket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézetébe szállították. Az eredményt most tették közzé:

a kérdéses minták minden esetben kutyafajtákkal mutattak egyezést, az erdőkövesdi és a mátranováki predációknál több egyed DNS-e is azonosítható volt.

Ezek az eredmények összecsengenek az elmúlt években tapasztaltakkal. Néhány esetben a hazai tapasztalatok is igazolják a nem megfelelően őrzött háziállatok farkasok általi fogyasztását, de - ahogy a fenti eredmény is igazolja - a "farkastámadások" többségéről kiderül, hogy valójában kóbor kutyák voltak a tettesek. A mintaelemzések részletes adatairól egy tudományos közleményt is kiadnak majd.

Cikkajánló