Folyik a nyomozás a Mátranováknál elpusztult szarvas ügyében

A vadászok szerint farkasok terítették le, a nemzetipark-igazgatóság viszont még nyomoz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Papp Ferenc / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. február 17.

A vadászok szerint farkasok terítették le, a nemzetipark-igazgatóság viszont még nyomoz.

Február 15-én jelent meg a Nimród Vadászújság közösségi oldalán egy hír, mely szerint február 14-én hajnalban „egy gímbika esett a farkasok áldozatául Mátranovák-Mátracserpusztán”. Az információ a helyi vadásztársaság egyik névtelenséget kérő tagjától származott. Elmondása szerint „a szarvas már sérülten menekült be egy mátracserpusztai ház udvarára, a tulajdonos ekkor hívta a helyi vadásztársaság tagjait”.

A kiérkező vadászok már csak vérnyomokat találtak a helyszínen, ezért kutyával eredtek a sebzett szarvas után, amit mintegy másfél kilométer után meg is találtak.

A gímbika állítólag ekkor még élt, és a vadászok adták meg neki a kegyelemlövést. A Nimród beszámolója tényként kezeli, hogy farkasok támadták meg a szarvast, és arra is felhívták a figyelmet – konkrét példák említése nélkül -, hogy „Mátra és a Medves-vidék területein az elmúlt időszakban megszaporodtak a farkastámadások”.

Kutyák is lehettek azok a „farkasok”

Az esetről beszámolt a honlapján a helyileg illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is, ám szerintük még korai kijelenteni, hogy farkasok támadták volna meg a szarvasbikát. A nemzeti park cikke szerint őket késve értesítették a hajnali esetről, így csak délután értek a helyszínre, hogy genetikai mintákat gyűjtsenek a megsebzett vadról, ám a munkájukat megnehezítette, hogy a szarvas fejét ekkor már levágták, ezért a „mintavétel teljessége jelentős mértékben sérült”.

Igazgatóságunk az üggyel kapcsolatban a genetikai minták feldolgozása, annak eredményei megismeréséig, előzetes találgatásokba nem bocsátkozik

- derül ki a nemzeti park közleményéből, amelyben arra is kitérnek, hogy bár a környéken gyakran megfigyelnek farkasokat, ez azonban nem jelenti azt, hogy valamennyi nagyvadat vagy háziállatot érő ragadozótámadásért a farkasok lennének a felelősek.

„A kóbor kutyák, illetve házaktól rendszeresen kijáró kutyák ezen a környéken is sokkal gyakoribbak, mint a farkasok, és közismert, hogy ezek a háziasított „ragadozók” is elbírnak akár egy felnőtt gímszarvassal. Információink szerint alig két héttel ezelőtt ugyanezt a szarvasbikát a település játszóterén a hintába akadva találták, onnan állatorvosi közreműködéssel, altatófegyverrel elkábították, majd szabadon engedték. Az is lehetséges, hogy ez az állat nem volt teljesen egészséges, ezért eshetett áldozatul később ragadozók támadásának is” - olvasható a nemzeti park honlapján.

Cikkajánló