Kiderült, ki lett a legjobb magyar természetfotós

A Varázslatos Magyarország egy izgalmas, egy éven át tartó fotós verseny, amelynek nagyszabású díjátadóján kiderült, ki vihette haza a legjobb természetfotósnak járó Arany Daru szobrot.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Varázslatos Magyarország
Forrás:
Varázslatos Magyarország
2024. április 8.

A Varázslatos Magyarország egy izgalmas, egy éven át tartó fotós verseny, amelynek nagyszabású díjátadóján kiderült, ki vihette haza a legjobb természetfotósnak járó Arany Daru szobrot.

Immár 15. alkalommal rendezte meg a Varázslatos Magyarország természetfotós versenyét, amely ma már az egyik legnívósabb pályázat hazánkban. A korábbi évekhez hasonlóan 2023-ban is kilenc hónapon át tartott a versengés, amely valóban egy nagy kihívás a fotósoknak, hiszen hónapról hónapra magas színvonalú képekkel kell pályázniuk ahhoz, hogy aztán az év végi összesített eredményeknél jó helyezést érjenek el.

Az április 5-én megtartott díjátadót idén már második alkalommal a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében rendezték, ahol a fődíj mellett a kilenc kategória legjobbjai is átvették díjaikat, valamint különdíjakat is osztottak.

Az est házigazdája ezúttal is Gundel Takács Gábor volt, az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, Tomka Gábor nyitotta meg. Köszöntőbeszédet mondott többek között Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója, aki visszaemlékezett az elmúlt tizenöt év fontos mozzanataira, és megköszönte mindazok munkáját, akiknek ennek az építésében része volt, a színpadon köszöntve munkatársait, Kövesi Eszter ügyvezetőt és Jáky Eszter kommunikációs koordinátort.

A zsűritagok közül 2023-ban Keleti Éva bejelentette visszavonulását a zsűri köréből. A 92 éves fotóművésznő tizennégy éven át értékelte a természetfotósok munkáit. Megköszönve munkáját, tavaly a Varázslatos Magyarország szervezői otthonában nyújtották át neki A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját és az Arany Daru szobrot, valamint készítettek vele egy riportfilmet, amelyet a közönség a díjátadón megtekinthetett, de itt bárki megnézheti.

Az est legjobban várt része természetesen a végső rangsor kihirdetése volt, hogy vajon idén ki lett az összesített ranglista győztese. Sokan nem lepődtek meg az eredményen, hiszen 2023-ban immár nyolcadik alkalommal nyerte meg a Varázslatos Magyarország pályázatát Daróczi Csaba, így ő vehette át A magyar természetfotó nagydíját az Arany Daru szobrot.

A Soltvadkerten élő Daróczi Csabát sokan a Kiskunság fotósának is nevezik, hiszen számára ez az a hely, ami még a mai napig tud újabb és újabb témát szolgáltatni. Hiába ismeri már úgy, mint a tenyerét, nem tudja megunni, mert mindig talál valami új, érdekes dolgot, amit érdemes megörökítenie. Csaba nemcsak hazai, hanem nemzetközi fotópályázatokon is szívesen részt vesz, és nagyon sok díjat hozott már el a világ minden tájáról. A Varázslatos Magyarország pályázatán pedig 2020-ban és 2021-ben zsűriként vett részt, de azóta inkább visszatért a pályázók közé.

A második helyezett Hargitai László lett a ranglistán, aki egy Ezüst Daru szobrot vehetett át. László kedvenc témái a madarak, kezdetben ismerősei lesét próbálta ki a fotózáshoz, később viszont elkezdett különböző élőhelyeket felkeresi, ott megfigyelni a madarakat és elrejtőzve fotózni őket. Majd maga is épített lest, többek közt nádasba, ahonnan vízi és parti madarakat fotóz. Már rengeteg faj került lencséje elé, köztük énekes és ragadozó madarak, és sok éve helyez ki már költőládákat is lese mellé, így a párválasztás, költés és etetés folyamatába is bele tud lesni és megörökíteni fényképein. A Varázslatos Magyarország pályázatán immár harmadik alkalommal nyerte meg a VM madarai kategóriát.

A harmadik helyezett és ezzel a Bronz Daru szobor nyertese Litauszki Tibor lett. Eleinte Tibor is madarak fotózásával kezdte, majd elkezdett olyan fotókat készíteni, amelyek már jóval több kísérletezést igényelnek, mint például az éjszakai fotózás. Képeivel szereti elgondolkoztatni a nézőt, hogyan is készülhetett, és szerinte a jó képek üzenetet hordoznak a természetről, és közvetett módon a természet megóvásában is szerepük van. Tibornak 2019-ben már sikerült a Varázslatos Magyarország dobogójára állni, akkor is harmadik helyezést ért el, azóta viszont pár évre visszavonult a pályázástól, majd 2023-ban újra feltűnt és amint látjuk, nem kis sikerrel.

A díjátadó után megnyitották a pályázat kiállítását is, amelyet Díszterem előtti impozáns Kupolateremben rendeztek be. A 69 alkotó 175 képét egészen május 31-éig nézheti meg itt minden érdeklődő, majd a kiállítás az ország több pontján is megtekinthető lesz, a helyszíneket és a dátumokat itt tudjátok megnézni.

Most pedig nézzétek meg válogatásunkat, amelyet a Varázslatos Magyarország 2023-as évad legjobb képeiből állítottunk össze. A galéria az alábbi képre kattintva nyílik:

Cikkajánló