Bivalycsorda dübörgött át egy főúton

Kihajtották a bivalyokat a Zab-székre, ezért még a forgalmat is le kellett állítani az 52-es főúton.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kiss Mónika / KNP
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. május 12.

Kihajtották a bivalyokat a Zab-székre, ezért még a forgalmat is le kellett állítani az 52-es főúton.

Kihajtották a bivalyokat a fülöpszállási Kígyós-háti telepről május 9-én. Az egyik gulyának az 52-es főúton is át kellett kelnie, hogy eljussanak a Zab-széken lévő nyári szállásukra, ezért - ahogy a korábbi években is -, a rendőrség is segédkezett a kihajtásban. Pár percre leállították a forgalmat az úton, amíg a gulya áttrappolt rajta.

A házi bivaly a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Szívesen fogyasztja a más állatok által kevésbé kedvelt sást, nádat és egyéb vízinövényt, és igényli a vizes, dagonyázásra alkalmas helyeket.

Tartása ideális a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyek, a gépekkel nem kaszálható tómedrek, csatornapartok kezelésére. Legelésükkel és taposásukkal felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket és nyílt vízfelületeket hoznak létre, megakadályozzák az özönnövények elszaporodását és a túlzott nádasodást. Ezzel hozzájárulnak a szikes mocsarakra jellemző, fajgazdag madárvilág visszatelepüléséhez. A legelés miatt a rövidebb füvű gyepek egyes madárfajok (godák, bíbicek, cankók, gulipánok) számára megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak.

Cikkajánló