Különös genetikai rendellenesség terjedt el a hódok között Taktakenéznél

Egy autóbalesetet szenvedett hód került a Hortobágyi Madárkórházba, a szemét kellett volna megkeresni. Nem találták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Hortobágyi Madárkórház Facebook
2022. április 29.

Egy autóbalesetet szenvedett hód került a Hortobágyi Madárkórházba, a szemét kellett volna megkeresni. Nem találták.

A megbízással az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület vezetője hívta fel dr. Déri Jánost, a Hortobágyi Madárkórház igazgatóját, aki először könnyűnek ígérkező szakmai feladatnak vélte a kérést. Amikor meglátta a fejétől a farkáig horzsolt bőrsérüléseket szenvedett állatot, rájött, hogy komoly kihívással állt szemben. Akkor még nem sejtette, hogy végül úgyszólván nem jár majd sikerrel.

Megtisztította a pörkös, rászáradt vérrel fedett fejet, és ott, ahol a hód szemeinek kellett volna lennie, semmit nem talált. A röntgenen látszik a szem helye, de szemhéj, szempilla, semmilyen szemrész vagy forradás nyoma nem fedezhető fel az állaton. Ez pedig azt jelenti, hogy vakon, szem nélkül született.

„Gond nélkül élt eddig legalább 2 éves koráig a teljesen kifejlett, mintegy 30 kg-os, jó kondícióban lévő, mondhatni kövér állat. Nincs természetes ellensége, csak az autók, melyeket eddig elkerült. Víz kell neki és nyárfa, ami megvolt az élőhelyén, ahol vakon is boldogult” – írja dr. Déri János a madárkórház Facebook-oldalán.

Taktakenézben aznap ugyanott, ahonnan ez a hód előkerült, egy másikat is láttak, aminek ugyanúgy hiányzott a szeme. Onnan 20 km-re, Tarcalon egy harmadik ilyen hódot figyeltek meg. Ebből arra lehet következtetni, hogy egy ritka genetikai rendellenesség dúsult fel a környéken. A hódok amúgy is eléggé elszaporodtak, és a mutáció egyébként sem kívánatos, ezért ha az elütött egyed meggyógyult, inkább egy állatparkban marad, nem eresztik szabadon.

Cikkajánló