Kihaltnak hitték, de Kínában újra rátaláltak

Vajon melyik az az ősi tűlevelű, amelyik nem szúr, ősszel lehullajtja lombját, és nem halt ki a dinoszauruszokkal?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2023. december 6.

Vajon melyik az az ősi tűlevelű, amelyik nem szúr, ősszel lehullajtja lombját, és nem halt ki a dinoszauruszokkal?

Ez a fenyőalakú nem más, mint a kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides), amely a világ egyik legnagyobbra növő fafaja. Hatalmas mérete ellenére jól elrejtőzött az emberek szeme elől, ugyanis kihaltnak hitték, csupán fosszíliákban találták meg maradványait Ázsián kívül Észak-Amerikában, Európa területén pedig Lengyelországban és Bulgáriában.

1941-ben egy japán ősnövénykutató, Miki Shigeru talált rá az első lenyomatokra hazájában, majd ugyanebben az évben Közép-Kínában, Hupeh tartományban a nanjingi egyetem munkatársa fedezett fel egy újnak vélt tűlevelűfajt. Erről kiderült, hogy igazából ugyanaz a faj, mint amit a japán kutató a kövületekben talált, így tulajdonképpen ráleltek az akkor ősmamutfenyőnek elnevezett faj élő példányaira.

Az egykor sok helyen megtalálható ősmamutfenyő ma már csak Dél- és Közép-Kínában őshonos Szecsuan és Hubei határán, valamint Hunan tartomány északkeleti részén.

De Kínában is majdnem sikerült eltüntetni még a múlt század közepén. A kínai polgárháború végén, 1949 után az egyik legnagyobb, pár ezres állományát teljesen kivágták. Szerencsére azóta már védetté nyilvánították, és tilos kivágni.

Érdekesség, hogy állítólag Kínán kívül, a világ más tájain ma élő példányok egyetlen fától származnak, amelynek magjait 1947-ben küldték szét. Ha igaz, ha nem, ami biztos, hogy Magyarországon is megcsodálhatjuk a kínai mamutfenyő példányait, de csak arborétumokban és parkokban, egészen egyszerűen azért, mert egy kertben kezelhetetlen lenne ez a gyorsan és hatalmasra növő faj, akár 30-35 méterre is felnyújtózhat.

Többek közt a Budai Arborétumban, a balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkban, a Szarvasi Arborétumban találtok kínai mamutfenyőt, de a miskolctapolcai ősparkban is megcsodálhatjátok több hatalmas példányát.

Megjelenése hasonlít a mocsárciprusokra, ami nem csoda, hiszen nevével ellentétben – bár fenyőalakú –, de nem fenyőféle, hanem a ciprusfélék családjába tartozik. Lombját is lehullajtja ősszel, de előtte nem szúrós tűlevelei gyönyörű rozsdavörösre váltanak, ezért ebben az időszakban is érdemes meglesni az ősidőket idéző hatalmas kínai mamutfenyőt.

Cikkajánló