Kihipózott fakopáncs?

A Tisza-tavi Vízi sétány nagy fakopáncsával jól kibabrált a természet. Igaz, nem albinó, de pigmenthiányos, és nagyon ritka. Cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni róla.

Szerző:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága
Fotó:
Soós Gábor
2015. június 16.

A Tisza-tavi Vízi sétány nagy fakopáncsával jól kibabrált a természet. Igaz, nem albinó, de pigmenthiányos, és nagyon ritka. Cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni róla.

Ezt az izgalmas és egyben nagyon ritka ornitológiai érdekességet június 10-én sikerült lencsevégre kapni a Tisza-tavi Vízi Sétányon.

A képen látható nagy fakopáncs (Dendrocopos major) pigmenthiányosan született, és ez valószínűleg hátrányos megkülönböztetést fog majd jelenteni neki a szaporodás szempontjából. Ilyen jelenség relatíve nem túl sűrűn jelenik meg a természetben, de természetesen elég sok fajnál leírták már. A jelenség nem összetévesztendő az albinizmussal, mert abban az esetben az egyed szeme (retinája) piros színű lenne. Ez egy génmutáció lenne, viszont ebben az esetben valószínű, hogy fejlődő madarunk kevés színanyagot tudott beépíteni a tollaiba.

 

 

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)
Kép
 
A leggyakoribb fakopáncsunk. Tollazata alapvetően fekete-fehér. A hímek tarkója élénkpiros, a tojók fején nincs piros szín. Erős, ár alakú csőrükkel a fakéreg alatt megbúvó rovarokat „könnyedén” előbányásszák. Március végén már hangosan dobolnak a fatörzseken. Áprilisra elkészül az odú, amelynek aljára a tojó 4-6 tojást rak. A nagy fakopáncsok nem építenek fészket, tojásaik faforgácsokon fekszenek. A fiatalok május végére, június elejére elhagyják az odút, ősszel önállóvá válnak. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.
 

 

Kapcsolodó cikkünk:

Ez bizony egy fekete rigó

Cikkajánló