Kilátó a Gaja-völgy fölött

A március 18-án átadott Károlyi-kilátó elsősorban nem a szépsége miatt lesz népszerű a természetjárók között, hanem a pazar kilátásával. A Gaja-szurdokot szinte teljes hosszában megcsodálhatjuk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Nógrádi Attila
2016. március 19.

A március 18-án átadott Károlyi-kilátó elsősorban nem a szépsége miatt lesz népszerű a természetjárók között, hanem a pazar kilátásával. A Gaja-szurdokot szinte teljes hosszában megcsodálhatjuk.

Aki a közelmúltban járt a Fehérvárcsurgó és Balinka között kanyargó Gaja-völgyi Tájcentrumban, jó eséllyel kiszúrhatta, hogy egy új kilátóval gazdagodott a terület. A március 18-án átadott létesítmény már tavaly december óta ott magasodik a Gaja-szurdok felett, remek kilátást kínálva az arra járóknak. A horganyzottacél szerkezet felhúzása 13 millió forintba került, amit a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), a Földművelésügyi Minisztérium és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkofási Zrt. közösen finanszírozott.

 

 Az acélból készült építményből szinte a teljes Gaja-szurdok és a Fehérvárcsurgói-víztározó is látható. Nevét a fehérvárcsurgói vadaskertet is alapító gróf Károlyi Gyula után kapta

 

A Károlyi-kilátó átadása része annak a 2014-ben indított rekonstrukciós programnak, amely során - egyebek mellett - esőbeálló épült a tájcentrumban, kiszélesítették az ott haladó kéktúra útvonalát, megerősítették a Gaja patak mederfalát, valamint kiépítették az Alba Regia-forrás környékét, de a legnagyobb értékű beruházás az egykori Bársony-ház teljes felújítása volt. Egyébként van már egy Károlyi-kilátó a Zempléni-hegységben is, a 880 méter magas Kis-Milic csúcsán, azt tavaly adták át.

 

Az átadáson Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója mellett beszédet mondott még L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, és Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára

 

 

Kéktúra a Gaja-völgyben

Fejér megye legnagyobb erőgazdálkodója, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tulajdonosa és egyben fenntartója a Gaja-völgyi Tájcentrumnak. A társaság területén összesen 18 kilométernyi kéktúraútvonal húzódik, amelyből hat kilométernyi a Gaja völgyében található. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre népszerűbb a terület: az utóbbi két évben több mint 50 ezer turista fedezte fel a Pisztrángos-tavat, a 100 férőhelyes erdei pihenőházat, az Ádám-Éva-fánál lévő hidat, az Alba Regia-forrást, illetve a Bársony István természetíró emlékszobáját is magában foglaló erdészeti-vadászati múzeumot.

 

 

 


 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Barangolás a Gaja-völgyben

Öt hazai kilátó pazar panorámával

Kilátók, ahová bármikor megéri felmenni

 

 

 

Cikkajánló