Kirándulóhelyek, ahol jó hűsölni a melegben – Hétvégi programajánló

Kánikulában a vizes programok mellett a hegyek és a barlangok is jó választások lehetnek a hűsölésre. Összegyűjtöttünk néhány hegyvidéki és erdei programot július harmadik hétvégéjére, ha a természetbe menekülnél a forróság elől.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fehér Gólya Múzeum (Kiemelt kép)
2021. július 13.

Kánikulában a vizes programok mellett a hegyek és a barlangok is jó választások lehetnek a hűsölésre. Összegyűjtöttünk néhány hegyvidéki és erdei programot július harmadik hétvégéjére, ha a természetbe menekülnél a forróság elől.

Nincs még ötleted, hova mozdulj ki a hétvégén? Ajánlunk pár klassz szabadtéri programot, ami rekkenő hőségben, de még esőben is megéri a sétát.

1. Kab-hegyi bányakerülő

A bányászat nyomába eredünk a Déli-Bakonyban. A vezetett túrán a résztvevők megtekintik a Köleskepe-völgyi, bezárt Jókai bányát és egy gyakorló bányamentő táró maradványait. A bátrabbak egy, az üzem alatt átvezető földalatti csatornába is bemerészkedhetnek. A Kab-hegy lábánál található bazaltbányát is felkeresik, majd bejárják a Pokol-lik barlangot, ahol fény derül arra is, hogy eleink mire használták ezt a pokolian hideg lyukat. Táv: 8 km.

Mikor?

2021. július 17. 10.00 – 15.00

Hol?

Bakony, Kab-hegy, találkozóhely: a Jókai bánya emléktáblája melletti parkolóban

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

2. Evezés a Béda-Karapancsán

A résztvevők először kenutúrát tehetnek a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon, majd a Fehér Gólya Múzeumban egy tartalmas tárlatvezetés során ismerhetik meg e gyönyörű madarak életét. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges!

Mikor?

2021. július 17. 9.00 – 13.00

Hol?

Kölked, találkozóhely: Fehér Gólya Múzeum

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

3. Nyári különjárat a csömödéri erdei vasúton

Ezernyi domb, ezernyi hajlat, völgy és erdősziget szabdalta zalai tájon kanyarog a Csömödéri Állami Erdei Vasút. Júliusban menetrenden kívül is közlekedik a Csömödér-Kistolmács vonalon. A menetrend a Zalaerdő Zrt. oldalán, ide kattintva érhető el.

Mikor?

2021. július 17. 15.30 – 18.30

Hol?

Csömödér és Kistolmács között

Bővebb információ ide kattintva.

4. Hegyvidékek és barlangok hűvöse

Extrém melegben a hazai hegyvidékek 800-900 méteres magasságú erdős fennsíkjain, illetve a szűk szurdokvölgyek párás, állandó mikroklímájú területein is érezhetően hűsebb levegővel találkozhatunk, mint az Alföldön. Érdemes ezért magasabbra kirándulni, mondjuk a Bükk-fennsíkra, a Bakony vagy a Mátra magasabb csúcsaihoz, ahol akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint az alacsonyabb régiókban, vagy a városok fátlan, beépített betondzsungelében.

De hűs menedéket nyújthatnak a rekkenő hőségben a Szinva, a Garadna, vagy épp a Szalajka-patak völgyében található kirándulóhelyek, illetve a bakonyi Burok-völgy, a Római fürdő vízesése, a Kertes-kői-szurdok, az Ördög-árok vagy éppen a Cuha völgye. Hegyvidéki túratippekért, ötletekért katt a termeszetjaro.hu-ra, ahol lehetőség van a szűrésre a táv és más paraméterek szerint is.

A barlangok is klassz menedéket nyújthatnak a kánikulában. A világörökség részét képező Baradla barlangban jelenleg három szakaszon is indulnak naponta barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövidtúra, illetve a Vörös-tói középtúrára jelentkezni a nemzetipark-igazgatóság oldalán tudsz.

Lillafüreden a kiépített Szent István-barlang cseppköveiben, vagy az Anna-barlang forrásmészkő képződményeiben gyönyörködve, vezetett túra közben élvezheted a barlangok tiszta, páradús levegőjét. Több helyszínen van lehetőség arra is, hogy a Bükk lezárt, kiépítetlen barlangjaiban vegyük igénybe vezető segítségét: A Kő-lyukban, a Vénusz-barlangban, az Esztáz-kői-barlangban, vagy éppen a Létrási-vizesbarlangban kis csoportokban, előre egyeztetéssel túrázhatunk és bejárásuk számos élményt tartogat mindenféle felkészültséghez alkalmazkodva. A könnyű, közepes vagy extrém barlangtúrákról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán tájékozódhatsz.

Cikkajánló