Kisnyulat ragadott magával egy barna rétihéja

Drámai pillanatot örökített meg Biczók Gyula Algyő környékén. Hogy pontosan mi történt, cikkünkből megtudhatod.

Fotó:
Biczók Gyula
2020. április 30.

Drámai pillanatot örökített meg Biczók Gyula Algyő környékén. Hogy pontosan mi történt, cikkünkből megtudhatod.

Nem mindennapi élményben volt része Biczók Gyulának, aki épp Algyő környékén, egy olajfás réten szeretett volna madarakat fényképezni.

„Rozsdás csukot és sordélyt akartam fotózni. Feltűnt, hogy a környéken portyázó barna rétihéja nem a levegőben körözött, hanem a magas fűben várakozott. Lassan becserkésztem, és amikor felszállt, világossá vált a hezitálás oka. Vagy nehéznek találta, vagy még élt a kisnyúl, amikor megláttam. Repüléskor a környék öreg nyulai fölött távozott, akik között valószínűleg a szülei is ott voltak, és még egy utolsó pillantást vethettek a kisnyúlra, aki lassan eltűnt a horizonton. Hát, ilyen az élet.”

Szomorú történet, de a természetben folyamatos az élet-halál harc a napi élelemért. A rétihéják egyébként sajátos módon vadásznak. A nyílt területen a növényzet felett néhány méterrel pásztázzák át vadászterületüket, és ha megpillantanak valamit, a kiszemelt zsákmányra hirtelen ejtik rá magukat. A barna rétihéja tápláléka kisemlősökből, kisebb madarakból és fiókáikból, tojásokból, békákból, ritkán halakból áll.

Cikkajánló