Programok

Kisvasutazás, teliholdtúra, madárles - hétvégi programajánló

Erdei kirándulások mellett más remek programokat is tartogat a hétvége. Mutatjuk, merre érdemes indulni. 

Szerző:
TM
Fotó:
facebook.com / Kemencei Erdei Múzeumvasút
bfnp.hu / Szenthe Zoltán
anp.hu
2018. július 25.

Erdei kirándulások mellett más remek programokat is tartogat a hétvége. Mutatjuk, merre érdemes indulni. 

Ha kisvasutaznál Kemencén, vagy túráznál egy jót a Káli-medencében, esetleg egy éjszakai erdei sétát vagy reggeli madárlest is bevállalnál, ez a te hétvégéd.

 

1. Kisvasúti nap a múzeumvasúton

 

 

A Börzsöny északi völgyeinek egyikében kanyargó, önkéntesek által működtetett erdei vasút nagy napja idén is az elmúlt évekhez hasonló, változatos programmal vár: a kisvasúti járműbemutató, futóverseny és kézműves-foglalkozások mellett egész hétvégén át tartó veteránjármű-találkozó is lesz, ahol a mopedtől a katonai kétéltűn át a Csepel teherautókig a legkülönbözőbb gépcsodák bukkannak majd fel.

  

Mikor?
2018. július 28. 9.00 - 18.00
Hol?
Kemence
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. Megszelídült vulkánok földjén

 

 

Tűz és víz: e két őselem jegyében járják be és ismerik meg a Fekete-hegy északi részének természeti értékeit az érdeklődők. A szakvezetéses geotúra útvonala a kapolcsi faluháztól indul, majd a Kecske-völgyben folytatódik, érinti a Kálomis-tavat, a Henyei-ősbükk „tetemét” és a Király-kő bazaltszikláját. Táv: kb. 6 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2018. július 28. 10.00 - 14.00
Hol?
Kapolcs
Bővebb információ ide kattintva.

 

3. Kirándulás teliholdnál

 

 

A nyári hőségben sem kell lemondani feltétlenül a túrázás öröméről. Irány a hűsítő éjszakai erdő! Naplemente után az erdő sejtelmessé, romantikussá válik, megelevenedik. Az éjszakai erdő bátorságpróbának sem utolsó, kipróbálhatjuk a nesztelen lopózást, lecsendesedve hallgathatjuk az erdő különleges neszeit. A túra útvonala: Baradla-tető - Mész-völgy - Baradla-oldal. Táv: 3 km. Időtartam: 3 óra.

 

Mikor?
2018. július 28. 20.00 - 23.00
Hol?
Aggtelek, Találkozóhely: Baradla barlang fogadótérsége, Tourinform előtt.
Bővebb információ ide kattintva.

 

4. Reggeli madárles a Csaj-tón

 

 

Pár órányi csend és madárdal a Csaj-tó rejtett zugaiban. A nyár időszakban is varázslatos a reggeli túrák hangulata. Ilyenkor már az anyányi méretű fiókákat is megfigyelhetjük a legtöbb madárfajnál.
Természetfotósoknak, madarászoknak is ajánljuk. A program időtartama: 2-3 óra.

 

Mikor?
2018. július 28. 8.15 - 11.15
Hol?
Csanytelek, Alsó-főcsatorna buszmegállónál
Bővebb információ ide kattintva.

5. Idén is kint vagyunk a Művészetek Zöldjében

 

 

 

Kiadónk, a Magyar Természetjáró Szövetség is jelen van július 20-29. között Kapolcson, a Művészetek Völgye fesztiválon. Ha erre jártok, érdemes ellátogatni az MTSZ standjához, ahol a vállalkozó szellemű kicsik és nagyok kipróbálhatják a kéktúrás bélyegzőhely-kereső játékot, amelynek végén a sikeres teljesítőket ajándékkal jutalmazzák. Emellett vásárolhattok kéktúrás termékeket (póló, PEFÜ, OKT-térkép, OKK-túrakalauz). Ha a helyszínen fizettek elő a Turista Magazinra, hűtőtáskával gazdagodtok, ha TEKA-kártyát vásároltok, úti bögrét kaptok hozzá, és a Természetjáró fesztiválról is többet megtudhattok. Az MTSZ standját a kapolcsi Faluház udvarán, a Művészetek Zöldje udvarban találjátok.

 

Mikor?
2018. július 20-29. 10.00 - 18.00
Hol?
Kapolcs, Faluház udvara
Bővebb információ ide kattintva.

Cikkajánló