Kisvasútdömping és salföldi bakancskaland - Programajánló hétvégére

Ne szépítsük, ez a hétvége a Mikulásról szól, de azért ő sem fog megsértődni, ha két tábla csokoládé elmajszolása között felkerekedsz, és meg se állsz Salföldig, ahol egy remek túrán vehetsz részt, meglátogatod a madárgyűrűzőket a Jági-tónál, vagy elruccansz a hajósi pincefaluba forralt bort kortyolgatni. A kisvasutak szerelmesei sem maradnak program nélkül: őket vasútmodell-kiállítás várja Budán.

 

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Sárdy Julianna
Facebook/Mikulásfalva
Tassy Márk
Gulyás Attila
2015. december 3.

Ne szépítsük, ez a hétvége a Mikulásról szól, de azért ő sem fog megsértődni, ha két tábla csokoládé elmajszolása között felkerekedsz, és meg se állsz Salföldig, ahol egy remek túrán vehetsz részt, meglátogatod a madárgyűrűzőket a Jági-tónál, vagy elruccansz a hajósi pincefaluba forralt bort kortyolgatni. A kisvasutak szerelmesei sem maradnak program nélkül: őket vasútmodell-kiállítás várja Budán.

 

1. Hátizsákos talpalás Salföldön a pálosok nyomában

 Nem kell megerőltetni magad, de annál szebb és izgalmasabb oldaláról ismerheted meg Salföldet azon a túrán, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szerveznek hétvégén. A 6-8 km-es táv Salföld községéből indul, majd a kőtengeren keresztül, a pálos kolostorrom érintésével, a Csönge-hegyen keresztül vezet vissza a majorhoz. A túrát természetvédelmi őr vezeti, és előzetes bejelentkezés szükséges.

Mikor?
2015. 12. 5. 10.00 - 13.00
Hol?
Találkozás: Salföldi major
Bővebb infó: www.bfnp.hu2. Mikulás-nap Galyatetőtől a Bükkig

Bakancsot suvickolni senki se szeret, főleg nem egy sáros túra után, de pechünkre muszáj. Ezen a hétvégén annál is inkább megéri rendbe tenni a talpast, mert jön a Mikulás. Mindenkinek a fantáziájára és a pénztárcájára bízzuk ezt a találkozást, de azért adunk egy-két jó tippet, hogy az ország mely pontján lehet biztosan összefutni a piros gatyás szakállassal.

 

A legjobb Mikulás-napi programokat itt találod!

 

3. Kosztoló madárles a Jági-tónál

A tél még el se kezdődött igazán, de már annyi madarat nézegethettél, hogy talán meg is untad őket. Aki azonban tényleg nagy rajongójuk, az semmiképp se maradjon otthon vasárnap. A Jági-tó kihelyezett madáretetőjénél ugyanis rengeteg tollas lesz ezen a hétvégén, mivel a finom falatokkal alaposan megtömhetik a begyüket. Ezt a remek alkalmat kihasználva egy rövid túra keretében te is közelről megismerkedhetsz a csipegető szárnyasokkal, amit madárgyűrűzési bemutatóval és előadással is megfejelnek a szervezők. Ha ez még nem lenne elég, Mikulás-nap alkalmából minden gyermek apró meglepetésre számíthat. A túra hossza 1 km, és kb. 2 órát vesz igénybe.

Mikor?
2015. 12. 6. 9.00 - 11.00
Találkozás: Pilisszentiván, sportpálya, a Villa Negra előtt
Hol?
Jági-tó
Bővebb infó: dunaipoly.hu


4. Forró borkortyok az Alföldi Kéktúra mentén

Egészen pontosan a Bács-Kiskun megyei Hajósra kell elruccannod azért, hogy átadhasd magad Bacchus tiszteletének egy hétvége erejéig. A település pincefalujában már hagyománnyá nőtte ki magát a Nyitott Pince Napok eseménysorozat, amelyen számos bortermelő kínálgatja a nedűit az egyre lelkesebb és kíváncsibb érdeklődőknek.

 

  

A családias eseményen kürtőskalács, sült gesztenye és sült kolbász illata járja át a hangulatos utcákat, tereket, a pincék ablakában gyertyák csalogatják a melegedni és kortyolgatni vágyó vendégeket. Az 1200 borospince közötti tájékozódást térképek és a présházak elé tűzött zászlók segítik.

 

Mikor?
2015. 12 . 5-6.
mindkét nap 10.00 órától

Hol?
Hajós
Bővebb infó: facebook.com


5. Kisvasutas kaland a téli erdőtől a terepasztalig

Örülhetnek a kisvonatozás szerelmesei ezen a hétvégén, mert azontúl, hogy a Mikulás is felül egy-két pöfögő masinára az erdei nyomvonalakon - bővebben itt tájékozódhatsz, hogy merre fog járni pontosan -, a budai Hotel Gellértbe is érdemes ellátogatni a csemetével.

 

 

Nemcsak azért, mert ott melegebb lesz, mint az erdőben, hanem mert a patinás falak között rendkívüli élményt kínáló programsorozattal várják a lurkókat és a nosztalgiázni vágyó szülőket: a 424-es Vasútmodellező Klub mintegy 700 m2 területű kiállításán látható lesz a Märklin-időutazás, amely a vasútmodellezés fejlődését mutatja be, lesznek egyéni terepasztalok különböző méretarányokban és több mint ezer vasútmodell, köztük a világ legkisebbike is.

 

Mikor?
2015. december 4-6.
Hol?
Hotel Gellért
Bővebb infó: gellertfesztival.com

 

Kapcsolódó cikk:
Az ország legkülönlegesebb adventi forgatagai

 

Cikkajánló