Kisvasúttal is eljuthatsz a Vörös-kői-forráshoz

A csapadékos időjárásnak köszönhetően újra zubog a Vörös-kői-forrás a Bükkben. Ha még nincs programod a hétvégére, mi rögtön kettőt is ajánlunk: kisvasutazást és kirándulást a látványos karsztforráshoz.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Szépkilátás blog
2017. május 4.

A csapadékos időjárásnak köszönhetően újra zubog a Vörös-kői-forrás a Bükkben. Ha még nincs programod a hétvégére, mi rögtön kettőt is ajánlunk: kisvasutazást és kirándulást a látványos karsztforráshoz.

 

A felsőtárkányi kisvasút végállomásától, a Stimecz-háztól csak egyórás sétára található a Vöröskői-alsó-forrás. Ezt megközelíteni a Vöröskő-völgyön keresztül lehet, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

 

 

Az első vonat 9.25-kor indul Felsőtárkányból, visszafelé pedig legkésőbb 15.20-kor megy a szerelvény. A menetrendet itt tudod elérni, a díjszabásért kattints ide.


Az Egererdő Zrt. Felsőtárkányi Állami Erdei Vasútja 5 kilométer hosszan szeli át a Bükki Nemzeti Parkot, menetideje 25 perc. Hivatalosan áprilistól októberig közlekedik. Az Egeres-völgyi megállónál létesített vadaskertben muflonokat és dámszarvasokat tekinthetsz meg, a Stimecz-házi végállomáson szalonnasütők, focipálya, egy fedett szín és egy másfél kilométeres erdei tanösvény található, amely a déli Bükk élővilágát mutatja be.

 

 

A kisvasút felsőtárkányi állomásának megközelítése

 

Egerből autóbusszal, személygépkocsival (a 25-ös úton, a 7-es kilométerkőnél található a vasútállomás) és kerékpárral, kerékpárúton - melynek nyomvonala a kisvasút egykori Eger-Felnémet-nyomvonalán fut. Személygépkocsik részére ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak a vasútüzem területén.

Még több információ a kisvasútról és elérhetőségek. 

A Vörös-kői-forrásról itt tudhatsz meg többet. 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újra zubog a Vörös-kői-forrás
Még sok eső kell a bükki forrásoknak

Cikkajánló