Kiszúrod a veresnadrág csenkeszt és a varjúhájat?

Színes virágtakaró borítja a szikes pusztákat. Cikkünkből kiderül, hol lehet részed ebben a látványban, és az is, hogy milyen növényekből áll a kavalkád.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szász Bence / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
2021. május 19.

Színes virágtakaró borítja a szikes pusztákat. Cikkünkből kiderül, hol lehet részed ebben a látványban, és az is, hogy milyen növényekből áll a kavalkád.

Ha május, akkor káprázatos virágszőnyeg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A kardoskúti Fehér-tónál, ami egyébként a madarak paradicsoma is, kamillával, farkas kutyatejjel és veresnadrág csenkesszel találkozhatsz.

Ez utóbbi talán némileg kevésbé ismert, legalábbis névről, de látásból biztosan te is be tudod azonosítani. Sovány vagy sziki csenkeszként is szokták emlegetni, és legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy még a legmostohább szikes pusztán vagy a birkalegelőkön is megtelepszik. A nevét onnan kapta, hogy miután elszáradt, vörös színű gyep marad vissza utána. A nemzetpark-igazgatóság azt javasolja, hogy kapaszkodjunk fel a Lófogó-ér melletti, szabadon látogatható kilátóba, és onnan csodáljuk meg a tájat.

Ha a Csanádi-pusztákra tévednénk, virágzó sziki varjúhájjal ugyan már nem, de a növény jellegzetes piros tokterméseivel még találkozhatunk. Itt tömegesen virágzik a kamilla is. A fehér szirmú növény Montág-pusztán, Királyhegyesen, Kopáncs-pusztán és a Kis-Sárréten is felfedezhető. A Kígyósi-pusztán rengeteg erdélyi útifüvet találsz. Mivel a kedvező termőhelyeken több milliós tőszámban is előfordul, és virágzáskor hófehér lepelként borítja be a gyepeket ez a fehér füzérvirágzatú növény.

Megjelenik a Dévaványai-Ecsegi-pusztákon is, ahol foltokban már elvirágzófélben lévő kamillát is felfedezhetünk, a citromsárga virágú sziki pozdorral együtt. A szintén sárgán virító villás boglárka a tavaszi csapadékhiány miatt idén (nem jellemző módon) itt csak kis számban virágzott.

Cikkajánló