Kivirágzott a Maros

Bár a tiszavirágzást elsősorban a Tiszához kötjük, ezt a különleges természeti jelenséget a Tisza mellékfolyóin is meg lehet figyelni. A Maroson a kérészek idei rajzása szokatlanul látványos volt.

Szerző:
TM
Fotó:
Pospíšil István (Illusztráció)
2020. június 26.

Bár a tiszavirágzást elsősorban a Tiszához kötjük, ezt a különleges természeti jelenséget a Tisza mellékfolyóin is meg lehet figyelni. A Maroson a kérészek idei rajzása szokatlanul látványos volt.

A tiszavirágok tömeges rajzása a Maroson június második hétvégéjére esett – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. Mint írják, a víz ekkorra érte el a kedvező hőmérsékletet, s az idő is csendes volt, így az esti órákban tömegesen jelentek meg a víz felett a lárvákból kibújó, 10-12 centiméter hosszú rovarok. Aki ebben az időszakban Makó térségében, a bökényi öblözetben járt, az csodálatos látványosságban gyönyörködhetett.

A tiszavirágoknak mindössze egyetlen napjuk van arra, hogy petéiket elszórják, megteremtve ezzel a következő nemzedékek alapjait. A peték lerakása után a kifejlett állatok elpusztulnak, a mélyben, az iszapba ágyazódva pedig megkezdődik a lárvák hosszú élete. A most lerakott petékből kifejlődő lárvák ugyanis csak három év múlva, 2023 júniusában jönnek majd fel a víz felszínére, hogy rövid víz feletti életük során gondoskodjanak az utódokról.

Mindeközben a Tiszán is tart még a tiszavirágzás, a Közép-Tisza vidékén úgy tűnt véget ért a rajzás, de a napokban néhol tízes-százas rajzás még jelentkezett, a Tisza-tónál változó intenzitással rajzanak a kérészek, a Felső-Tiszán azonban, feltehetően az áradás miatt, egyelőre nem tudtak biztató hírekkel szolgálni a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, akik Tiszavirág Híradójukban, illetve Facebook-oldalukon naponta beszámolnak a tiszavirágzás állásáról és helyszíneket javasolnak az érdeklődők számára, ahonnan jó eséllyel megfigyelhetik ezt a különleges természeti jelenséget.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló