Költözhetnek a gyöngybaglyok a kőszegi vár tornyába

A Jurisics vár északi tornya a remények szerint ezentúl gyöngybagolyhuhogástól lesz hangos; ablakába a fokozottan védett madár megtelepedésére alkalmas költőládákat helyeztek ki.

Szerző:
MTI/MME
Fotó:
Fotó: 123rf
2016. május 11.

A Jurisics vár északi tornya a remények szerint ezentúl gyöngybagolyhuhogástól lesz hangos; ablakába a fokozottan védett madár megtelepedésére alkalmas költőládákat helyeztek ki.

 

Az emberi településekhez kötődő, rejtett életmódot folytató madár kedvelt költőhelyei közé tartoznak a templomtornyok és a mezőgazdasági épületek elhagyott padlásai. Ezek lezárását, modernizálását a gyöngybaglyok igencsak megsínylik.

 

A gyöngybagoly
Hazánkban két alfaja él, a sárgás, narancssárgás mellű alfaj elterjedtebb, míg a fehér mellű alfaj igen ritka, leginkább a Dél-Dunántúlon fordul elő. A két alfaj kereszteződései is megfigyelhetők. Szív alakú arcfátyláról könnyen felismerhető, írisze sötét. Testhossza 33-35 cm, szárnyfesztávolsága 85-93 cm, tömege 240-350 g között mozog. Étlapján főként pockok, egerek, cickányok szerepelnek, de apróbb énekesmadarakat is elejt. Táplálékban gazdag időszakban hamarabb kezdi meg a költését, ilyenkor előfordul másodköltése is. A fészekalj általában 4-9 tojásból áll, melyeken rendszerint a tojó kotlik, a hím pedig a táplálékszerzésben segít. Hazai fészkelőállománya 800-1000 párra tehető (2005-2007-es adatok alapján). Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.
 
 

Szerencsére a madár szívesen megtelepszik mesterséges költőládákban is, ez megkönnyíti a faj megőrzéséért folytatott természetvédelmi munkát. A mostani fészkelőhelyet a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai közösen helyezték ki. A várba látogatók közelről is szemügyre vehetik a Károly Róbert tér felé nyitott ládát.

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem

Bagolyinvázió Szolnok belvárosában

Lovagi vacsorát is csaphattok a Jurisics-várban

Cikkajánló