Kötelék a természettel - A Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola

Aki egyszer ellátogat Szilvásvárad erdei iskolájába, garantáltan kiterjedt és izgalmas ismeretanyaggal gazdagodva hagyja el az intézményt, amely az elsők között szerezte meg a „Minősített erdei iskola szolgáltatás” címet.

Szerző:
Hidvégi Brigi (szilvasvaradierdeiiskola.hu)
Fotó:
Egererdő Zrt
Gulyás Attila
2014. szeptember 16.

Aki egyszer ellátogat Szilvásvárad erdei iskolájába, garantáltan kiterjedt és izgalmas ismeretanyaggal gazdagodva hagyja el az intézményt, amely az elsők között szerezte meg a „Minősített erdei iskola szolgáltatás” címet.

A Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola 1998-ban alakult meg az Egererdő Erdészeti Zrt. keretein belül. Az intézmény az Erdészeti Erdei Iskolák országos hálózatába tartozik, és két komoly címet mondhat magáénak („Minősített erdei szolgáltatás” illetve „Minősített Erdészeti Erdei Iskola >>B<< kategóriában”). Az elismerés nem véletlen: az iskola komplex oktatási programmal és képzett szakembergárdával operál. Munkatársai azonban úgy tartják, a lexikális tudás korántsem elég: céljuk, hogy a gyerekekben pozitív érzelmi kötődés alakuljon ki az erdőkkel és a környezettel kapcsolatban. A szemlélet-, illetve magatartásformálás mellett az egészséges életmód, valamint a fenntartható fejlődés fogalmának bemutatása és a fa napjainkban betöltött szerepének ismertetése is fontos törekvés.


Az erdei iskolának nincs külön lakóépülete, de a szilvásváradi ifjúsági táborral és a Szalajka Panzióval való együttműködés alapján biztosítanak szállást a részvétel idejére. A látogatók túlnyomó része általános iskolás, de óvodás, középiskolás, sőt egyetemista csoportok jelentkezését is várják. Az előadótermek felszereltsége garantálja a programok nagyfokú interaktivitását: diavetítő, projektor, laptop, vetítővászon, videó, TV és CD-s—rádiós magnó áll rendelkezésre.

 

A speciális terepi bemutatóeszközök tárházának köszönhetően a szabad ég alatt szintén széleskörű oktatás folyik. A környéken több tanösvény vezet: a 2000-ben átadott Millenium tanösvény, amely az erdőgazdálkodás és az erdő-ember kapcsolatának bemutatására hivatott, illetve a kitáblázott Szalajka-völgyi tanösvény, ahol a kirándulók az élővilágról és a táj geológiai látnivalóiról tudhatnak meg többet. Az erdei iskola látogatói kipróbálhatják az íjászpályát, a fedett kézműves színben hagyományőrző foglalkozásokon vehetnek részt, a Fátyol-vízesés mellett pedig egy szabadtéri tanteremben élvezhetik a szakemberek előadását.

 

Az iskola tematikája az alapvető természetismerettől kezdve az ökológiai jelenségeken és az erdészeti ismereteken keresztül egészen a kultúrtörténetig terjed, utóbbi keretein belül sor kerül a nyugat-bükki régió történelmi értékeinek bemutatására is. „Egy-egy foglakozáson környezetismereti, biológiai, földrajzi témák mellett történelmi, technikai, kémiai, fizikai, matematikai ismeretek is elhangzanak, erdészeti ismeretekkel kiegészítve, interaktív beszélgetés formájában, természettudományos módszereket is felhasználva, szenzitív csoportos játékokkal szemléltetve, kiegészítve”- olvasható az erdei iskola honlapján. A program szabadon variálható, de az előre összeállított alaptanterv is igénybe vehető. Kiegészítő foglalkozásként lehet választani a lovaglást, a sétakocsikázást, az íjászatot illetve a kézműves tevékenységeket. Az oktatók között okleveles erdőmérnök, vadász-vadtenyésztő szakmunkás, erdész technikus és vadgazdálkodási mérnök is szerepel.

 

 -

 

Utazás az Szalajka-völgyi erdei vasúton


A Szalajka-völgyi foglalkozás keretein belül a gyerekek felderítik a Felső-tó élővilágát, megtanulják a turistatérképek használatát, ismereteket szereznek a fakitermelésről, és vadakat etetnek. Az alkonyati erdőjárás során megfigyelik az éjszakai égboltot, a vadnyomokat és a fényszennyezettség fogalmával is megismerkednek. A Milleniumi tanösvényen rovarokat gyűjtenek, megtanulják, melyik bogyós növény ehető, valamint kőzeteket vizsgálnak, például a mészkövet is szemügyre vehetik. Az Éleskővári és Dédes vári foglalkozás más egyebek mellett történelmi vonatkozással bír: a gyerekek a természetjáráson túl a középkori építészetről bővítik tudástárukat, a Tar-kő Őserdő programon pedig a Bükk fennsík karsztjelenségeivel és a rontott kőrises erdőkkel találkoznak.

 

A felsoroltak mellett még rengeteg élmény várja a látogatókat, bővebb tájékoztatás az erdei iskola hivatalos honlapján. http://szilvasvaradierdeiiskola.hu/

 

 

 

Elérhetőségek

A Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola adatai
Cím: 3348, Szilvásvárad, Szalajka út 8.
Telefax: 36/355-112
Az erdészeti erdei iskola vezetőjének neve: Antal József
Mobil: 30/289-71-98
E-mail: antal.jozsef@egererdo.hu
Minősítése kategória: B. Kategóriás Erdészeti erdei iskola - Oktatóhely
Üzemeltető: EGERERDŐ Erdészeti Zrt. Szilvásváradi Erdészete
Cégbírósági bejegyzés száma: 01-10-042051
Vezető neve: Papp Gyula erdészetvezető

 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod.

Cikkajánló