KÖZEL 1000 ÉVES KÖRTEMPLOMOT TALÁLTAK

A Miskolc-tapolcai barlangfürdő előtt zajló Herman Ottó Múzeum ásatásán váratlan régészeti lelet került felszínre: egy 900 éves körtemplom.

2012. december 3.

A Miskolc-tapolcai barlangfürdő előtt zajló Herman Ottó Múzeum ásatásán váratlan régészeti lelet került felszínre: egy 900 éves körtemplom.

Az ásatások során felszínre került rom a városnak is nevet adó Miskolc nemzetség monostora, amit közel száz éve keresnek történészek. Az 1500-as években elpusztult épületet ezidáig Szendrey János, Miskolc történészének elgondolásai alapján eddig rossz helyen, a Tapolca melletti Szent Benedek hegyen keresték.

 

fotó: Vajda János / MTI

 

Az, hogy a hegytető helyett a tapolcai völgybe épült fel a bencés apátság, feltehetőleg annak köszönhető, hogy a meleg vízű forrásokat már akkor is használták. Habár a helyszínválasztásnak a 12. században előnyei voltak, a 14-15. századra hűvösebbé, csapadékosabbá váló időjárás miatt megemelkedett a talajvíz szintje a templom környezetében, melynek köszönhetően valószínűleg egy időre lakhatatlanná is vált az apátság. 

 

Feltehetőleg a 15. század első felében egy méter vastagon agyagot hordtak be, így emelve a talajvíz szintje fölé a padló szintjét. A feltárás során, ezen agyagréteget elbontva, a vártnál izgalmasabb dolgok kerültek elő, többek között egy keresztelőmedence alapjai. Mivel az eddigi ismeretek alapján a bencés templomokban nem kereszteltek, a leletek alapján elképzelhető, hogy a középkor korai századaiban Magyarországon mégis volt rá példa.

 

Ezt a feltevést erősítheti egy még korábbi templom felfedezése. A 12. században épült bencés apátsági templom északi falának megépítése során átvágtak egy korábbi, kör alakú templom - egy rotunda alapfalait, amiket hazánkban a 11. században kezdtek építeni. Ennek a templomnak a plébániai jogait kaphatta meg később az apátság, és ezért került keresztelőmedence a bencés templomba. A rotundát a bencések nem bontották el, hanem, déli szeletét levágva, hozzáillesztették az általuk épített templom északi oldalához. 

 

A régészek sírokat is találtak. Egyiket a kerek templom közepén, mely valószínűleg a kegyúr temetőkápolnája volt. Tőle nyugatra volt egy másik temetőkápolna is, itt szintén téglával falazott sírokat találtak. Ezek lehetnek az időközben ágakra szakadó Miskolc nemzetség tagjainak a temetkezései. Még nem bizonyított, de valószínűsíthető, hogy az államalapításkor a megye élére állított Borsod leszármazottjának, Miskolcnak temetkezését találták-e meg, mert sajnos a 15. században sírrablók dúlták szét a sírt. 

 

Cikkajánló