Közel 50 éve nem látott énekesmadár bukkant fel az Alföldön

Egy igazán ritka és szép madár tűnt fel az utóbbi néhány napban Magyarországon. Többen is megfigyelték a különleges apácahantmadarat a kecskeméti repülőtér melletti legelőn. 

Szerző:
birding.hu/MME
Fotó:
Dusnoki Kornél
Fábián Péter Imre
Adobe Stock
2019. július 17.

Egy igazán ritka és szép madár tűnt fel az utóbbi néhány napban Magyarországon. Többen is megfigyelték a különleges apácahantmadarat a kecskeméti repülőtér melletti legelőn. 

A magyar terepmadarászok honlapján, a birding.hu-n eddig már heten is jelezték, hogy észlelték az apácahantmadarat a kecskeméti a repülőtér közelében. A hír azért is szenzációs madarászkörökben, mert ezt a látványos énekesmadarat majdnem fél évszázada nem látták itthon felbukkanni.

 

Dusnoki Kornél a kecskeméti repülőtér mellett kapta lencsevégre a ritka madárvendéget 

 

Az apácahantmadár (Oenanthe pleschanka) Európa ritkább énekesmadarai közé tartozik, hazánkban eddig mindössze 5 alkalommal fordult elő - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán. Az egyesület adatbázisa szerint első alkalommal 1955-ben Budaörsön találkoztak egy példánnyal a fajtából, majd 1956-ban, 1964-ben, 1965-ben és 1971-ben sikerült megfigyelni, ami pedig azt jelenti, hogy 48 év után tűnt fel újra Magyarországon.

 

 Fábián Péter Imre észlelése szintén a kecskeméti repülőtérnél, Bács-Kiskun megyében július 16-án

 

Főként Ázsiai elterjedésű faj, de költ Európa keleti, délkeleti részein is. Hozzánk legközelebbi költőterülete Dobrudzsa és Bulgária déli része. Akárcsak a hantmadár, az apácahantmadár is a nyílt, rövid füvű területeket kedveli, de tőle eltérően inkább a kopár hegységek madara.

 

Illusztráció

 

Többnyire az 1000-2500 méter magasan fekvő köves, sziklás lejtőket részesíti előnyben. Évente egyszer költ, a fészket a tojó építi egy általa kiválasztott, felülről zárt sziklahasadékban. Építőanyagként fűszálakat használ, melyeket pihékkel vagy szőrökkel bélel. 4-6 tojást rak, melyeken a tojó egyedül ül, csak táplálékának megszerzése idejére hagyja el a fészket. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

 

 Illusztráció

 

Hasonlóan ritka madarat, rózsás gödényt láttak júniusban a Fertő tónál, illetve tavaly egy, addig itthon nem észlelt lazúrcinegét is lencsevégre kaptak a szegedi Fehér-tó nádasában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hamvas rétihéja költ a Kis-Sárréten

Szétdobálták a fecskefiókákat Túrkeve főterén

Kunszentmiklósi sascsalád adoptálta a kunpeszéri fiókákat

Itassuk nyári hőségben a madarakat!
 

Cikkajánló