Közel 8 tonna hulladékot halásztak ki a Tiszából

Lezajlott az idei PET Kupa, melynek során a résztvevők saját maguk által épített PET-hajókon szelik a Tiszát, a lehető legtöbb szemetet összegyűjtve. Most a minden eddiginél több hulladék „akadt horogra”.

Szerző:
Sajtóközlemény
Fotó:
Facebook/Pet Kupa
2017. július 19.

Lezajlott az idei PET Kupa, melynek során a résztvevők saját maguk által épített PET-hajókon szelik a Tiszát, a lehető legtöbb szemetet összegyűjtve. Most a minden eddiginél több hulladék „akadt horogra”.

A 16 hajóból álló PET armada elképesztő mennyiségű szemetet gyűjtött össze az V. PET Kupán. A csapat idén a Tisza Dombrád - Tiszalök közötti szakaszát járta be ártéri hulladékok után kutatva. A remek hangulatban, közös célért küzdő közösségnek közel 8 tonnányi PET palackot és egyéb hulladékot sikerült bezsákolnia. A mennyiség több mint fele, 4500 kilogramm leválogatott és újrahasznosításra alkalmas hulladék. Az idei jó teljesítmény köszönhető az előzetes hulladékmonitoringoknak, a rekordszámú hajónak és önkéntesnek, valamint a PETényi Szemétszedő Szeméthajó hathatós szemétszállító közreműködésének.

 


A Tiszába folyamatosan kerül szemét Romániából, Ukrajnából és hazánkból is, a PET Kupa csapata a versennyel erre kívánja felhívni a figyelmet. A távlati cél egy nemzetközi együttműködés az ismétlődő PET-palack áradat megállítására és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.


Az év eleji jeges árral érkező hulladékáradat nyomait hónapok óta takarítja a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG), de még így is rengeteg palack maradt a kalózok számára. A két szervezet közösen szervezte a Kupa előszedését, amikor is a vízügyes kollégák egy frekventált helyre vitték az önkénteseket, hogy ott szedjék meg a hajóépítéshez szükséges palackok egy részét.

 


A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke és a PETényi Szemétevő Szeméthajó megálmodója, Molnár Attila Dávid elmondta: „Ezalatt a kalandos, vidám, ugyanakkor fárasztó hét alatt a verseny 250 résztvevője összesen 140 köbméter, azaz 1000 zsáknyi hulladéktól tisztította meg a Tiszát.”

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hamarosan újra vízre szállnak a PET kalózok

Mérgező vegyületre bukkantak a Tiszában

Rekordot döntött a 4. PET Kupa

Cikkajánló