Közel ezer zerge várja a telet a Tátrában

A lengyel Tátrai Nemzeti Park által irányított őszi zergeszámláláskor közel ezer példányt találtak, ami azt mutatja, hogy a bennszülött állatok száma némileg csökkent tavaly óta.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
www.magas-tatra.info
www.tanap.sk
2023. december 7.

A lengyel Tátrai Nemzeti Park által irányított őszi zergeszámláláskor közel ezer példányt találtak, ami azt mutatja, hogy a bennszülött állatok száma némileg csökkent tavaly óta.

Ahogy a Magas-Tátra.info oldal beszámolt róla, november 7-én reggel száz zergeszámláló indult a tátrai völgyekbe, hogy a Tátra északi oldalán található endemikus faj példányait összeszámolják. A megfigyelést a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársai irányították, de a számlálásban részt vettek önkéntes természetvédők is: a Hegyi Mentőszolgálat (HZS), a Késmárki és Szepesbélai Városi Erdészet munkatársai, valamint a Szlovák Természet- és Tájvédelmi Szövetség tagjai, a nem állami erdőtulajdonosok képviselői és más önkéntesek is.

A nap végére összesen 926 zergét rögzítettek, 659 zergét a Tátra szlovák, 267 zergét a lengyel oldalán.

A zergék jól látszottak a havon, leginkább azokon a helyeken tartózkodtak, ahol kevesebb hó volt, mert ott könnyebben tudtak táplálékot szerezni” – mondta Erika Feriancová, a TANAP zoológusa. Hozzátette, hogy a zergeállomány egyedszáma idén is kielégítő. „Természetesen jobban örültünk volna, ha a számok meghaladják az ezer egyedet, de legalább nem látjuk a zergék számának radikális csökkenését” – mondta a szakember.

Tavaly ősszel ugyanekkor a Tátra teljes területén összesen 1222 egyedet számoltak össze. A TANAP évente két alkalommal, tavasszal és ősszel számolja a zergéket. A tavaszi számlálás a zergegidák számára összpontosít, az őszi számlálás pedig a tátrai zergék tél előtti állományának állapotát térképezi fel.

Cikkajánló