December közepétől új látogatási rend lép életbe a Tátra szlovák oldalán

Az új rendelet alapján többek között lerövidül a téli zárlat, és bizonyos helyekre nem lehet majd házikedvenceket vinni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
magas-tatra.info
2023. november 23.

Az új rendelet alapján többek között lerövidül a téli zárlat, és bizonyos helyekre nem lehet majd házikedvenceket vinni.

2017-ben kezdődött a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új látogatási rendjének előkészítése, az elkészült tervezetet az Eperjesi Járási Hivatal hagyta jóvá, a rendeletet pedig most, 2023 december 15-től fogják bevezetni – adja hírül a magas-tatra.info.

A rendelet (ide kattintva találod) a látogatókra vonatkozó magatartási szabályokat határozza meg, többek között előírja, hogy a házikedvencekkel mostantól csak azokon a helyeken kirándulhatunk, ahol nem élnek mormotakolóniák, zergecsordák, nagyragadozók, illetve más veszélyeztetett állatfajok (5. sz. melléklet, 27. oldal, térkép a 6. sz. melléklet 26. oldalán). Az új látogatási rend emellett „legalizálja a turisták mozgását a magashegyi menedékházak vagy csúcsok közelében, illetve a kijelölt túraútvonalak közvetlen közelében lévő azon egyéb helyeken, ahol a turisták nagyobb számban összegyűlnek rövid távú pihenés céljából. Az új szabályok természetesen a hegymászókra, síelőkre és a téli túrázókra is vonatkoznak” – írja az oldal.

Több helyen lehet majd kerékpározni, és a vízi turizmust is bővítették, illetve hivatalosan rögzítették a geocaching szabályait. A túrázásra kijelölt helyeket, a hegyi szállók, a menedékházak és a szimbolikus temetők közelében legálisan használható területek fotóját is megtaláljuk a rendeletben (2. számú melléklet, 10. oldaltól). Megtaláljuk a téli zárlat idején nem használható turistautak felsorolását és térképét is (3/A. számú melléklet, 18. oldal, illetve 4. számú melléklet, 21. oldal). A Felső turistaút (Magistrále) Felkai-tó – Batizfalvi-tó – Poprádi-tó közötti szakasza ezután le lesz zárva. Fontos változás, hogy a téli zárlat lerövidül, november 1-től május 31-ig fog tartani.

Cikkajánló