Kreatív programok az őszi rengetegben az Erdők Hetén

Erdőismereti barangolás tanösvényeken, muflonles, somlekvár kóstoló, madármegfigyelés, kincskeresés a családdal, hogy csak néhányat említsünk a programok közül, amelyek az Erdők Hete rendezvény keretében várnak rád szeptember 28-tól október 04-ig. A Turista Magazin most a legjobb események közül válogatott. Bakancsot fel, és irány a szebbnél szebb színekben pompázó erdő!

Szerző:
Lénárt Léni
2015. szeptember 28.

Erdőismereti barangolás tanösvényeken, muflonles, somlekvár kóstoló, madármegfigyelés, kincskeresés a családdal, hogy csak néhányat említsünk a programok közül, amelyek az Erdők Hete rendezvény keretében várnak rád szeptember 28-tól október 04-ig. A Turista Magazin most a legjobb események közül válogatott. Bakancsot fel, és irány a szebbnél szebb színekben pompázó erdő!

Fotó: Burger Barna

 

Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett rendezvénysorozat célja - amely szeptember 28-án kezdődik és október 04-ig tart -, hogy bemutassa a magyar erdőket, a fenntartható erdőgazdálkodást az érdeklődők számára az erdészek segítségével. Az idei évben az erdők megújulásával kapcsolatos ismereteket állítják majd előtérbe.

1. Cserkelés, mókusmustra, rókavár


A Budakeszi Vadaspark öt napos programsorozatán - amelyre főleg általános iskolásokat várnak - a „Nagyvadak nyomában, az erdő az állatok lakhelye” c. rendezvény keretében lesz nesztelen lopódzás az erdő sűrűjében, vaddisznó dagonya felfedezése, emellett a gyerekek megismerkedhetnek az erdő nagyvadjaival, mint pl. a muflonnal és a farkassal. Az „Erdei kisragadozók” foglalkozáson bepillanthatnak az éjszakai állatok, mint pl. a mókus vagy pele életébe is. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. szeptember 28. - október 02. (naponta)
Hol?
Budakeszi Vadaspark - Itt megnézheted a térképen is! 
Bővebb infó: vadaspark-budakeszi.hu

 

Fotó: Vajda János (Budakeszi Vadaspark/Facebook)


2. Erdőismeret játékosan a Vackor erdei tanösvényen

Az erdő megismerésére nem is találhatnál jobb lehetőséget a csemetével, mint a somogyszobi Vackor erdei tanösvényen vezetett túra, amelyen erdész szakvezető segítségével lehet bepillantani a rengeteg varázslatos világába. A játékos feladatok mellett az osztályok számára szalonnasütési lehetőséget biztosítanak, de focimeccsre és a játszótér használatára is van lehetőség. A vezetett túrákra előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. szeptember 28. - október 02. (naponta)
Hol?
Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ, 7563 Somogyszob külterület 0198/2. hrsz. - Itt megnézheted a térképen is!
Bővebb infó: moczerdeszet.hu

3. Feltárul a Ropolyi-erdő vadregényes világa


A Zselici Csillagpark kilátójának meglátogatása se rossz program, de ha összekötöd a Ropolyi-tóhoz tett kirándulással, akkor tényleg páratlan élményben lehet részed. A program során lesz gyalogos túra a valamikori kisvasút nyomvonalához, majd a vasparipa történetének ismertetője után egy közös túrán barangolhatsz el a 100 éves dugáskúthoz, ahol a forrásvizet is megkóstolhatod. Ezt követően madárbefogáson és madárgyűrűzésen vehetsz részt. A program a Ropolyi-tónál zárul.
Mikor?
2015. szeptember 29. 9.00 óra
Hol?
Zselici csillagpark kilátója, 7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz. - Itt megnézheted a térképen is!
Bővebb infó: sefag.hu

4. Somlekvár kóstoló és Budapest látképe másképp


Viszonylag ritkán van lehetősége az embernek arra, hogy olyan perspektívából csodálja meg a fővárost, mint a madarak. Mindez megfejelve játékos ismertterjesztő foglalkozással a beltéri erdei tanösvényen, ahol feltárulnak a környékre jellemző barlangi világ és az erdőgazdálkodás titkai, de az őszi termések megismerése után somlekvárt is kóstolhatsz. A legkisebbek ízelítőt kaphatnak a hegyikerékpározás, sziklamászás és sárkányrepülés hangulatából is.
Mikor?
2015. szeptember 29.
Hol?
Hármashatár-hegy - Itt megnézheted a térképen is!
Bővebb infó és jelentkezés: erdoajandeka@gmail.com

 

Fotó: www.parkerdo.hu/harmashatarhegy


5. Felfedezőúton a Zselici Csillagparkban

Túrázás és a csillagos égbolt titkai - elég jól hangzik, így nincs más dolgod, mint ellátogatni a Zselici Csillagpark programjaira, ahol egy vezetett túrán elsétálhatsz a Ropolyi-tóhoz, megismerheted az erdei életközösségeket, az erdész munkáját, majd a látogatóközpontban  megismerkedhetsz a fényszennyezéssel és annak hatásaival.
Mikor?
2015. szeptember 30. 14.00 óra
2015. október 01. 14:00 óra
Hol?
Zselici Csillagpark, 7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz. - Itt megnézheted a térképen is!
Bővebb infó és jelentkezés: info@zselicicsillagpark.hu

6. Kisvonattal a rengeteg mélyére

A kisvonatozás jó móka, különösen akkor, ha természetismerettel kapcsolatos előadások, gyakorlati bemutatók is színesítik. Ezúttal a Mesztegnyői Erdei Vasúttal lehet részed ebben az élményben. Az egész napos programon lesz többek között madármegfigyelés, a Busvári-tó élővilágának bemutatója, illetve egy remek túra a Tőzike tanösvényen Felsőkaktól az Aranyos-patakig.
Mikor?
2015. október 01. 10.00 óra
Hol?
Mesztegnyői induló állomás - Itt megnézheted a térképen is!
Bővebb infó és jelentkezés: erdeivasut@sefag.hu

7. Így lehet belőled is erdész

Az egész napos programra főleg a győri és Győr környéki iskolák tanulóit várják, akik bepillanthatnak az erdész hivatás kulisszatitkaiba játékos erdészeti feladatokon keresztül, de lesz vadászkutya bemutató, illetve pályaorientációs játékok is színesítik a programot.

Mikor?
2015. október 02. 9.00 és 12.00 óra között
Hol?
Győr, Bisinger-park - Itt megnézheted a térképen is!
Bővebb infó és jelentkezés: info@ravazdierdeiiskola.hu

 

Fotó: Kaszó Zrt./Facebook


8. Zakatolás a Baláta-tóhoz

Ezen a napon nemcsak a remek kisvonatozásban lehet részed, hanem a program keretében idegenvezetők segítségével ismerkedhetsz meg a Baláta-tó élővilágával, a délután folyamán megtekintheted a kaszói vadasparkot, bejárhatod az Öregedő tanösvényt, vagy részt vehetsz a „Makk szüret” kézműves foglalkozáson, ahol erdei melléktermékekből készíthetsz vidám állatfigurákat.
Mikor?
2015. október 03. 10.00 óra
Hol?
Kaszópuszta - Itt megnézheted a térképen is!
Bővebb infó: nagyatadtdm.hu

 

Kapcsolódó cikkek:

Téged is vár a 19. Erdők hete

 

 

Cikkajánló