Hírek

Kristályvilág és lávabarlang: megnyílt Tapolca látogatóközpontja!

Trópusi őskarszt, jégbarlang, cseppkövek, térhatású filmek és fényképek, csónakázás a város alatt - a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban jártunk.

Szerző:
turizmus.com
tavasbarlang.hu
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2015. február 4.

Trópusi őskarszt, jégbarlang, cseppkövek, térhatású filmek és fényképek, csónakázás a város alatt - a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban jártunk.

1903 első napjai Tapolcán is átlagos vidéki kisvároshoz hasonlóan teltek: a Kisfaludy utca 6. sz. alatt, Tóth Pál pékmester telkén a tervek szerint haladt az új kút ásása, amikor egy napon az akna fala váratlanul egy addig ismeretlen, föld alatti üregbe omlott.

A kíváncsi építők, majd felfedezők hamarosan feltérképezték az újonnan felfedezett barlangot, néhány évvel kéőbb pedig a városvezetés egy közeli telekről mesterséges lejáratot építtetett, így ez lett hazánk első, az idegenforgalom számára megnyitott, elketromos világítással ellátott barlangja. A következő évtizedekben folyamatosan fejlődő és egyre népszerűbbé váló létesítmény környezetében mára közel tíz kilométer összhosszúságú barlangrendszert fedeztek fel, ami érintetlen tavaival, geológiai különlegességeivel és a város alatti elhelyezkedésével egyedülálló a világon.

 

 

A barlangban felújított világítás várja a látogatókat

 

A látogatóközpont építésének egyik fő célja a barlangrendszer nem látogatható különlegességeinek, és a Balaton Felidéki Nemzeti park más látnivalóinak bemutatása, közérthető, látványos módon. Az ehhez szükséges hely biztosításához a Nemzeti Park megvásárolt egy szomszédos telket, ahol a Timpanon stúdió építészei egy, a környező épületekhez illeszkedő, modern, kétszintes épületet terveztek az állandó kiállítás számára. A főbejárat és az előcsarnok új épületének homlokzata az eredeti bejárat stílusával, a megmaradt épületrésszel egyetlen harmonikus egységet alkotva épült meg.

 

Az új látogatóközpont 770 négyzetméteren várja az érdeklődőket, akik 10 teremben, köztük egy 3D-s moziban ismerkedhetnek a karsztkincsekkel. A legkisebbeket játszótér, kúszóbarlang és mászófal várja, az érzékeket „kőtapogató” teszi próbára. Természetesen a csónakázás sem maradhat ki a programkavalkádból.

 

 

A látogatóközpont a Tapolcai-tavasbarlang eddigi legnagyobb beruházása

 

Hasznos információk

o Cím: 8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.
Telefon: +36 87 412 579
Mobil: +36 70 332 1798, +36 30 491 0071
E-mail: info@tavasbarlang.hu
A Látogatóközpont Facebook oldala

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a létesítmény átadása alkalmából hangsúlyozta, ez a beruházás tovább erősíti a régió turisztikai vonzerejét és gazdagítja a Magyarországon működő 10 nemzeti park kínálatát. Hozzátette: a tárca kiemelten fontosnak tartja a nemzeti parkok működésének, ezek jogi és anyagi hátterének biztosítását, hiszen ezek a parkok „az ember élő lelkiismeretét jelentik. Magyarország akkor marad élhető, ha az emberekben több a felelősségérzet, mint az elvárás a természettel kapcsolatban”.

 

 

Jegyárak
Felnőtt: 2.000,- Ft
Kedvezményezett (diák, nyugdíjas, pedagógus, stb.): 1.800,- Ft
Gyermek (3-14 éves): 1.400,- Ft
Családi jegy: 5.400,- Ft

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az átadón elmondta, hogy a Tapolcai-tavasbarlang és a látogatóközpont körüli munkálatok 2012 óta zajlanak.


A látogatóközpont megépítésével egy meglévő természeti attrakcióra épülő, a kor igényeit követő beruházás valósult meg, amely a Tapolcai-tavasbarlang eddigi legnagyobb beruházása.

 

További információkért kattints ide!

Cikkajánló