Kuckózás helyett ki a szabadba! - hétvégi programajánló

A tél ismét bekeményít a hétvégére. Ne ijedj meg a mínuszoktól, válaszd a természetet, mert semmi nem tölt fel annyira, és kapcsol ki, mint egy kis mozgás a szabadban. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulnod. 

Szerző:
TM
2017. január 25.

A tél ismét bekeményít a hétvégére. Ne ijedj meg a mínuszoktól, válaszd a természetet, mert semmi nem tölt fel annyira, és kapcsol ki, mint egy kis mozgás a szabadban. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulnod. 

1. Fel a Csóványosra!

 

 

Idén 10. alkalommal rendezik meg a Börzsöny tetejét megcélzó túrát. Az útvonal szabadon választott, kiindulási helye és végpontja szabadon választható, a lényeg, hogy Csóványos csúcsát érinteni kell. A szervezőknek azonban van néhány túraajánlata. Királyrét: P jelzésen Magas-Tax és Nagy-Hideg-hegy érintésével; Diósjenő: a Z jelzésen; Kemence: a Z jelzésen a Magosfán keresztül; Nógrád: az OKT-n a Fultán-kereszt érintésével.

 

Mikor?
2017. január 29. 10.00 - 13.00

 

Hol?
Börzsöny, Csóványos

Még több információ itt.

 

2. Téli Mátra

 

 

Az újév legnépszerűbb és legkeményebb teljesítménytúrája. A hagyományokat követve most is négy táv (XL, L, M, S), négy kihívás várja a túrázókat, amelyet a téli időjárás és terepviszonyok megnehezítenek. Az útvonalak 95%-a erdei utakon vezet végig, a gyöngyösi Mátra és a Felső-Mátra legszebb részeit érinti. Tiszta időben szép kilátásokkal ajándékoz meg a túra. 2017-ben újdonság, hogy különjárati buszok indulnak Budapestről a Syma csarnok és a Népstadion közötti parkolóból a túra reggelén Mátrafüredre 6.00, illetve 7.00 órakor.

 

Mikor?
2017. január 28.

 

Hol?
Mátrafüred

Még több információ itt.

 

3. Égi fények a Vértesben

 

 

A túrán természetvédelmi és vadász szakember beszél a Vértes élővilágról, vadjairól, erdeiről. Zuppa-tetőn csillagász ismerteti a szabad szemmel látható főbb csillagképeket és égi jelenségeket. Kis szerencsével a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény is feltűnik majd. Tiszta időben remek alkalom nyílik a csillagos égbolt fotózására is. A túrára érdemes elhozni a távcsöveket és az okostelefonokat. Táv: 6 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2017. január 28. 16.30

 

Hol?
Szár, vasúti megálló

Még több információ itt.

 

4. Barangolás a Tápió-vidék löszvölgyeiben

 

 

Szerencsés időjárás esetén, hideg, zúzmarás, sőt havas dombokat, völgyeket járhatnak végig a túra résztvevői. A kirándulás érinti a Tápió-vidék egyik legnagyobb vizes élőhelyeként számon tartott Úri-halastavat, a hangulatos Gombai-patak völgyét és a 200 éves Török-hidat. Távcsövek segítségével szemügyre lehet venni a messze északról hozzánk érkező téli madárvendégeket. Fagy esetén a szervezők fakultatív csúszkálást biztosítanak a terület befagyott pocsolyáin. Táv: 10 km. Időtartam: 6 óra.

 

Mikor?
2017. január 28. 9.00

 

Hol?
Tápióság, találkozó: általános iskola parkolója

Még több információ itt.

5. Téli Bükk

 

 

 

A program egy tájékozódási verseny és egy teljesítménytúra szerencsés kombinációja, amely egy rövidebb, 14 km-es és egy hosszabb, 28 km-es távon teljesíthető. Az útvonalak a rajtig titkosak, ami viszont nem, hogy a Bükki Nemzeti Park határain kívül, nem védett területen vezetnek végig. Szükséges felszerelés: Bükk térkép, mérőszalag, toll.

 

Mikor?
2017. január 29. 7.15 - 10.30

 

Hol?
Bükkszentkereszt

Még több információ itt.

6. Almádi Kupa terepfutás 11 TF

 

 

A terepfutó verseny Balatonalmádi központjából indul fel az Óvári-kilátóhoz, majd a Vödör-völgy tetején menő erdei gerincúton futnak el a futók a Szentkirályszabadjai vadászházig, ahonnan a Vödör-völgyben vezető kerékpárutat, a régi vasúti nyomvonalat, majd a zöld sáv turistajelzést követve érnek vissza Balatonalmádiba. Eltévedni nem lehet, mert az útvonalat narancssárga szalagozás jelöli végig. Táv: 10,56 km. Szint: 187 m. Szintidő: 1,5 óra.

 

Mikor?
2017. január 29. 11.00

 

Hol?
Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ

Még több információ itt.

 

Cikkajánló