Kukkants be a költő madarak életébe!

Macskabagoly, kuvik, csóka, gólya, vércse, kék cinke, molnárfecske, csak néhány abból a 15 madárfajból, amelyeknek a költését és a fiókáinak nevelését élőben követhetitek a Madárles kameráin keresztül.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Madárles.hu
Forrás:
Madárles.hu
2023. április 14.

Macskabagoly, kuvik, csóka, gólya, vércse, kék cinke, molnárfecske, csak néhány abból a 15 madárfajból, amelyeknek a költését és a fiókáinak nevelését élőben követhetitek a Madárles kameráin keresztül.

Beindult a költési szezon, és sok helyen már fiókákat is láthatunk a Madárles élő kameráinak képén, amelyeket az ország több pontján fészkek mellé és odúkban helyeztek el. Így olyan pillanatokat is láthatunk, amelyre másképp biztosan nem lenne lehetőségünk. A madarles.hu weboldalt Perger Balázs indította 2015-ben saját veszprémi cinegeodújának bekamerázásával, az évek során pedig az ország legnagyobb madármegfigyelő webkamerás oldalává nőtte ki magát.

Ehhez sokak közreműködésére volt szükség, de a sikerhez legtöbbet Zsiros Sándor, amatőr madarász tett hozzá. Az elmúlt években közel 20 madárfaj költését kísérhettük figyelemmel élőben, és most már a Youtube-on is elérhetőek a Madárles kamerái.

Nézzük meg, hova érdemes már bekukkantani, és milyen új madárfajok költését tudjuk idén végigkísérni!

A macskabaglyok nyitották a szezont: március elején lett meg az első tojás, amelyet további kettő követett. A 3 fióka április elején kelt ki és várhatóan május elején hagyják el majd az odút. A szokolyai macskabaglyokat itt tudjátok követni, és ha szerencsétek van már láthatjátok is a fehér pihés apróságokat kibukkanni anyjuk alól.

A Mátrában is van egy macskabagolyfészek bekamerázva, ahol négy fióka is kikelt, az ő életüket itt követhetitek élőben. De míg nagyobbak lesznek, addig nézzetek meg egy érdekes felvételt tavalyról, amelyben az egyik fióka egy számára még igen nagynak tűnő pockot vagy egeret nyel le egészben, nem kis küzdés árán:

A tiszavasvári erdei fülesbaglyoknál is mozgalmasnak ígérkezik a tavasz, a környékén elszaporodott pockoknak köszönhetően 6 tojást rakott a tojó, amin szorgalmasan kotlik, és az első fióka április 11-én már ki is kelt. A gondos tojót itt figyelhetitek, de addig is nézzetek meg egy cuki részletet arról, ahogyan izgatott tánccal veszi át a hímtől a pockot és nyeli le egészben:

Az erdeifülesbagoly-fiókák a fészket háromhetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják. Szétszóródnak a környékbeli fák koronájában ugrándozva, és esténként panaszos, síró hívóhangjukkal jelzik, merre vannak. Májustól egészen augusztus végéig, akár 1 km-ről is hallhatjuk ezt a hangos, elnyújtott és magas „pí-í” hangot.

Ha rossz kedved lenne, akkor a kuvikokhoz mindenképp érdemes bekukkantani, ugyanis talán ők a legmókásabbak, köszönhető ez vicces természetüknek, viselkedésüknek. Pláne, ha egyszerre 5 kuvikfióka adja a showt. Jöjjön egy kis ízelítő a tavalyi fiókákról, és mivel a tiszalöki ház padlásán most is 5 tojáson kotlik a tojó, hasonlóan vidám pillanatokra számíthatunk idén is:

A kuvikok egyébként az év minden szakában jelen vannak, így a tiszalöki láda élő adása egész évben elérhető itt.

Idén a dél-balatoni régióban egy, a füleskuvikok által rendszeresen használt odú is be lett kamerázva. A többi nálunk költő bagolyfajjal ellentétben a füleskuvikok télre elhagyják az országot, a telet Afrikában tölti, és csak áprilisban érkeznek vissza és május környékén kezdenek költeni. Idén a bekamerázott odúba április 10-én érkeztek meg, amit a következő felvételen meg is nézhettek, ha pedig élőben követnétek a füleskuvikokat azt itt tehetitek meg.

Természetesen fehér gólyák fészkét is nézhetjük élőben, a Madárles oldalán a ságvári Bandi és Andi életébe leshetünk be. Már 4 tojás van a gólyafészekben, amit új, zoommal és távoli irányítással is ellátott, úgynevezett PTZ kamerákkal láttak el, így akár a kirepülő gólyák is követhetőek, illetve a parányi fiókákról kiváló közeli felvételek is készülhetnek majd.

Az alábbi videón az új technika is bemutatkozik, no meg a fészeképítés nehézségei, élőben pedig itt figyelhetitek Bandit és Andit.

Magyarországon, de talán a világon is egyedi kezdeményezésként egy molnárfecske- és egy gyurgyalagfészek belsejébe is betekinthetünk. A siófoki bekamerázott molnárfecskefészket a tojó már el is foglalta, és ha szerencsétek van, akkor épp otthon találhatjátok, ha ránéztek az élő kamera képére ide kattintva.

A gyurgyalagok közvetítésére még várni kell, hiszen ezek a színpompás madarak csak május elején érkeznek majd meg. Izgulhatunk viszont az egerészölyvekért, ugyanis a bekamerázott fészekre erdei fülesbaglyok is szemet vetettek. Most úgy tűnik, hogy az ölyvek győztek, a tojó két tojást már le is rakott, és 24 órás szolgálatban vigyázza őket, amit itt követhettek.

Kell is a nonstop őrzés, mert a föld felől is érkezett már nem kívánt vendég, egy nyest két alkalommal is felmászott már a fészekhez. A további próbálkozásokat a kamera üzemben tartói fatörzsre szerelt fémgallérral igyekeznek meggátolni, reméljük, sikerrel.

A vércsék közül a vörös vércsék fészkét érdemes figyelni, ahol már jelen van egy fiatal, egyéves madárpár, idén ők foglalták el a költőládát, amit itt követhettek. A kék vércsékre viszont még várni kell, hiszen ők csak április végén-májusban érnek vissza a tetelőhelyükről. Addig is, amíg még nincsenek vércsefiókák, nézzétek meg ezt a tavalyi felvételt, amin a vörösvércsemama eteti frissen kikelt fiókáit, az egyikük ráadásul annyira "friss", hogy a videó elején bújik ki a tojásból:

A madarak életét nyomon követő weboldalon beleshetünk még többek között a legértelmesebb madarak közé tartozó csókák életébe is, a Polgár melletti odúban már meg is vannak az első tojások. Az élő közvetítést itt követhetitek, és ha jókor kapcsolódtok be, azt is láthatjátok, ahogy igen erősen kopogtatják a faodú oldalát. De a mencshelyi kékcinege-odúban is már 9 tojás van, amelyek sorsát itt követhetitek.

És ha minden jól megy, lesznek még gyöngybagolyfiókák és szalakótafiókák is, tehát érdemes ellátogatni a Madárles oldalára ide kattintva, ahol az összes bekamerázott fészket, odút és költőládát megtaláljátok,

Cikkajánló