Különleges halfaj telel a Zagyvában

A klímaváltozás jele lehet a szúnyogirtó fogaspontyok megjelenése a természetes tavakban, folyókban, legutóbb a Zagyva szolnoki szakaszán találtak példányokat.

Szerző:
MTI
Fotó:
Shutterstock
2016. január 12.

A klímaváltozás jele lehet a szúnyogirtó fogaspontyok megjelenése a természetes tavakban, folyókban, legutóbb a Zagyva szolnoki szakaszán találtak példányokat.

Az eredetileg az észak-amerikai kontinensről származó, eddig csupán meleg vizű tavakban előforduló halfaj, a szúnyogirtó fogasponyt (Gambusia holbrooki) több példányára bukkantak a Zagyvában a biológusok. A halfaunisztikai adatgyűjtéseik során először 2014 szeptemberében fogtak olyan elevenszülő fogaspontyfélét (Poecilidae), amely közönséges hőmérsékletű vizeinkben addig még sehol sem hozott létre önfenntartó állományt - közölte az MTI-vel Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke.

 A két nőivarú példány alapján guppira vagy szúnyogirtó fogaspontyra gyanakodtak. Nem tulajdonítottak nagy jelentőséget az esetnek, hiszen biztosra vették, hogy ezek a melegigényes halak nem élik túl a telet. Meglepetésre azonban egy évvel később újabb tíz példányt fogtak a Zagyvának ugyanazon a kétszáz méteres szakaszán.

A nagyobbak finoman pettyezett hát- és farokúszója, valamint a szemük alatti sötétebb folt alapján egyértelművé vált számukra, hogy a folyó növényekkel benőtt alsó szakaszán elszaporodott fogaspontyfélék a Gambusia holbrooki fajba tartoznak, és hogy az előző évben előkerült két példány is e faj képviselője volt. A 2015-ben előkerült halak körében három méretcsoportot lehetett elkülöníteni, s az is nyilvánvalóvá vált, hogy a legnagyobbak áttelelt példányok. A három-hat centiméteres kifejlett egyedek főként csípőszúnyogok lárváival és vízbe esett rovarokkal táplálkoznak.

A Hévízi-tó környékén élő állomány a Kis-Balaton be nem fagyó részén gond nélkül átvészel egy átlagos telet. A szakirodalom szerint a szúnyogirtó fogasponty melegkedvelő faj, de a hőmérséklet változását viszonylag tág határok, akár 0 és 30 °C között is képes elviselni. A populáció további fennmaradása egyelőre bizonytalan, de a klímaváltozás hatására előbb vagy utóbb számítani lehet arra, hogy a fajnak a szokványos hőmérsékletű vizekben is önfenntartó állományai alakulnak ki.

 

Szúnyogirtó fogasponty (Gambusia holbrooki)
A fajt a maláriaszúnyog elleni biológiai fegyverként elsőként a Panama-csatorna építésekor vetették be az 1900-as évek elején. Az akció sikerére tekintettel minden kontinensre betelepítették. Magyarországon az első példányokat hozzávetőleg egy évszázada hozták be közegészségügyi okokból a Hévízi-tóba, majd több meleg vizű élőhelyre, például a miskolctapolcai hőforrás vizébe is.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A haldoktor vitte a prímet
Van remény a lápi póc megmentésére
 

Cikkajánló