Különleges madarakat is gyűrűztek a szegedi Fehér-tavon

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található gémtelep fiókáinak gyűrűzése közben ritka fészeklakókra is rábukkantak.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 7.

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található gémtelep fiókáinak gyűrűzése közben ritka fészeklakókra is rábukkantak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) munkatársai idén is elvégezték a szegedi Fehér-tó gémtelepének gyűrűzését. A még röpképtelen fiókák befogásában ezúttal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ifjúsági Tagozata is segédkezett. A gyűrűzések során 15 kanalasgém, 6 nagy kócsag, 1 vörös gém, 10 bakcsó, 7 pásztorgém, 7 üstökösgém, 9 kis kócsag kapott egyedi jelölést. Nagy szerencsével sikerült egy batla fészket is találni, amelyben három fióka lapult. Ők is kaptak gyűrűt.

A batlafiókák különleges megjelenésűek: kissé hajlott csőrükön fekete és hússzínű sávok váltják egymást, ez a sávos csőrminta a Pompom című mesében szereplő Radírpókra emlékeztet némileg a megjelenését tekintve

olvasható a nemzeti park bejegyzésében.

A madarászok számára a batlafiókák megtalálása nem csupán különleges élményt jelent. A fészek felfedezésével az is bizonyítottá vált, hogy ez a hazánkban ritka faj fészkel a szegedi Fehér-tavon.

A gyűrűzés során a másik különlegességnek számító madár a pásztorgém volt. Ez a faj 2013-ban telepedett meg hazánkban, a Fehér-tavon pedig 2017-ben fészkelését első ízben. Ez a kis termetű gém a nevét onnan kapta, hogy gyakran követi a legelő bivalyokat, szarvasmarhákat táplálkozás közben, és az általuk felriasztott gyíkokat, sáskákat szedegeti össze.

Egyes madarak a távolról történő jobb beazonosíthatóság érdekében a szokásos számozott fémgyűrű mellett nagy méretű színes gyűrűt is kaptak. A jelölések számos információt szolgáltatnak a madarak területhűségéről és a vonulásáról. Hogy a gyűrűzéseknek köszönhetően milyen érdekes információkat szereztek a szakemberek, az kiderül a KNPI cikkéből.

Cikkajánló