Különös halat fogtak a Hévízi-lefolyóból

A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajokat a Hévízi-lefolyóban. A most kifogott furcsa kinézetű halról is nehéz megállapítani, hogy pontosan micsoda.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
H. Zell / Wikipedia (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
ecaverzum.hu / haltanitarsasag.hu
2023. február 28.

A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajokat a Hévízi-lefolyóban. A most kifogott furcsa kinézetű halról is nehéz megállapítani, hogy pontosan micsoda.

A Hévízi-lefolyóban nagy méreteket elterjedtek az inváziós fajok, amelyek veszélyeztetik az őshonos halakat. A kifolyóból kerül már elő közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügér, de számtalan Közép-Amerikában őshonos jaguársügért is megfigyeltek. Gyakran horogra akad a jukatáni fogasponty is, az amerikai tűzfejű sügérből pedig már harminc centiméteres példánnyal is találkoztak – olvasható a pecaverzum oldalán. Ez alkalommal a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapjának Mit fogtam? rovatában egy furcsa kinézetű halról osztottak meg képet, ami szintén ebből a vízből került elő.

A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos

– számolt be róla egy horgász az MHTT-nak.

A társaság akvarisztikai szakértője szerint csak az biztos, hogy a kifogott hal a Vieja nembe tartozik, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje.

„Sajnos ma már tömeges előfordulású az elvezető csatornában, kezdi onnan kiszorítani őshonos halainkat” – hívta fel a figyelmet az MHTT.

A nyitóképen egy tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum) kifejlett egyede látható. A fiatal példányok jellemzően szürkés színűek, az időseknek hatalmas púp nő a homlokán.

Cikkajánló