Láperdei kirucannás és vulkánkaland - Programajánló hétvégére

Nem, nem speciális túlélőtúrákra szeretnénk rábeszélni a júniusi kánikulában, hanem olyan időtöltési lehetőségeket ajánlunk a nyár első hétvégéjére, ahol akár a lurkókkal együtt, akár baráti társasággal vagy kettesben is jól érezhetitek magatokat. Sőt. A legedzettebbek egy izzasztó, de annál szebb teljesítménytúrán is próbára tehetik erejüket.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Gulyás Attila
Shutterstock
Danubius Hotels
2015. június 4.

Nem, nem speciális túlélőtúrákra szeretnénk rábeszélni a júniusi kánikulában, hanem olyan időtöltési lehetőségeket ajánlunk a nyár első hétvégéjére, ahol akár a lurkókkal együtt, akár baráti társasággal vagy kettesben is jól érezhetitek magatokat. Sőt. A legedzettebbek egy izzasztó, de annál szebb teljesítménytúrán is próbára tehetik erejüket.

1. Vidd el a családot a Feneketlen-tóhoz!


Fontos számodra a környezettudatos életmód, és szeretsz a zöldben pihenni a csemetékkel együtt? Akkor szombaton irány Buda, ahol a Feneketlen-tó partján rendezik meg a Danubius családi zöld napot. A Magyar Természetjáró Szövetség standján a túrázás és a természet lesz a központi téma, de a szervezők számos egyéb izgalmas programmal is várják a résztvevőknek. Lesznek sportos újdonságok mint pl. BootCamp 10.30-tól 11.30-ig és 15.00-tól 16.00-g, Animal tréning, lépcsőzés 12.30-tól 13.30-ig, „Turista Anno” retro fotózás (a vállalkozó kedvű túrázókat a harmincas évek ruháiban örökítik meg). A parkban a gyerkőcök egy rögtönzött kéktúrárán vehetnek részt, és a nap végéig felépíthetnek közösen egy meseerdőt is. Jó hír a kutyatulajdonosoknak, hogy a programra a négylábú is bevihető.

 


Mikor?
2015. június 06.
Hol?
Budapest, Feneketlen-tó
Bővebb infó: danubiushotels.hu

2. 115 km kihívás mátrai bérceken

Egy baráti hangulatú teljesítménytúra kiváló lehetőség arra, hogy méltón zárd a hetet, főleg akkor, ha sok stresszel jár a munkád. Erre teremt kiváló lehetőséget a Mátra 115 közösségi teljesítménytúra, amelyet a túrázó-futó közösség rendez magának. Ha úgy érzed, kellően felkészült vagy egy nehéz fizikai megmérettetésre, és a bakancs számodra nem csak egy trendi divatcikk, akkor ne hagyd ki a hétvégi programodból. Már csak azért sem, mert a páratlan természeti környezetben zajló túra 115 és 88 km-es szakasza érinti például a felújított Galya-kilátót és a Galyatető Turistacentrumot, amelyek átadására hamarosan sor kerül.

 

 

A Mátra 115 útvonala (nagyítható!)

Mikor?
2015. június 06. 7.00 óra (tömegrajt)
Hol?
Kisnána, vár
Bővebb infó: matra115.hu

 

Nézd meg a drón segítségével készített felvételt az átadás előtt álló Galya-kilátóról és Galyatető Turistacentrumról!

 


3. Mi van a medvekutya torkában?

Benevezhetsz nyárra egy külföldi vulkántúrára, de ha szeretnél egy kis pénzt spórolni, és beéred egy magyarországi bemutatóval, akkor pénteken 11 órakor és 14 órakor ott a helyed a Vulkánnapon az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, ahol az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével izgalmas kérdésekre kaphatnak válaszokat a látogatók, lesznek filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, és nem mellékesen egy miniatűr vulkán kitörését is megnézheted. A lurkóknak sem lehet oka panaszra, őket izgalmas feladatok várják: a medvekutya torkába lenyúlva kőpróbát tehetnek, a legbátrabbak pedig a miocén erdő szörnyei között kóborolhatnak.
Mikor?
2015. június 05. 11.00 és 14.00 óra
Hol?
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Bővebb infó: Vulkánnap Ipolytarnócon

4. Lepkevarázs a Nagy Hideg-hegyen

 


Ha szeretsz fotózni és lepkéket nézegetni, továbbá a gyönyörű Magas-Börzsöny is kellő motivációt jelent számodra egy tartalmas és érdekes programhoz, akkor vegyél részt egy miniexpedíción a Nagy Hideg-hegyen, ahol gyönyörű természeti környezetben testközelből ismerkedhetsz meg a Kis Apolló-lepkével. A fényképezőgépet ne hagyd otthon. Indulás Királyrétről busszal a hegyre, majd gyalogosan vissza Királyrétre. A 10 km-es, 4 órás túrára előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. június 06. 9.30
Hol?
Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya - Királyrét)
Bővebb infó: dunapipoly.hu

5. Fedezd fel a Dunaszentgyörgyi láperdőt!

Nem mindennapi élmény egy láperdőben kirándulni, de most egy vezetett túra keretében lehetőséged van rá június első hétvégéjén. A Sárköz északi csücskében elterülő, a valamikori Duna-mederből lefűződött, mára már jelentősen feltöltődött morotva maradványa a Dunaszentgyörgyi-láperdő. A folyószabályozás időszaka előtt itt az év nagy részében igazi mocsári, vízi világ volt. Ma két jelentősebb csatorna határolja: a Csámpai-patak és a Dunaszentgyörgyi-mellékcsatorna. A terület növényzetét csatornaszegélyi égeresek, magassásos-kékperjés foltok, fás legelők, fűzmocsarak és fűzlápok, nádasok, mocsári magaskórósok, magas füvű kaszálók természetes mozaikjai alkotják. A területen mintegy 17 védett növényfaj él, mint pl. a békaliliom, a tőzegpáfrány, a fekete galagonya vagy a kisfészkű aszat, de megtalálhatók itt a kétéltűek (pl. dunai tarajos gőte, barna ásóbéka, mocsári béka, zöld varangy), hüllők (pl. rézsikló, mocsári teknős, fürge gyík, zöld gyík,) is. Néhány éve pedig fészket rakott itt az első fekete gólyapár is.
Mikor?
2015. június 06. 10.00 óra
Hol?
Dunaszentgyörgy-Paks között a 6-os sz. főút mellett, Csámpa
Bővebb infó: ddnp.hu

6. Ilyen egy nyáresti haris les

 Ha még sosem hallottál erről a világszerte veszélyeztetett madárfajtáról, amelynek állománya a nedves kaszálórétek fogyatkozása, az intenzív gyepgazdálkodás miatt igencsak megritkult, de érdekelnek a madarak, akkor ne hagyd ki ezt a kirándulást. Az 1 km-es túra célja, hogy még jobban megismerhesd ezt a ritka és fokozottan védett madárfajt. A különleges élménnyel kecsegtető barangolásra előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. június 05. 21.00 óra
Hol?
Kisar, Natúr Park Látogatóközpont
Bővebb infó: hnp.hu

Kapcsolódó cikkeink:
Még több hír Ipolytarnócról
Még több hír Galyatetőről
Még több hír a Börzsönyről

Cikkajánló