Lassan felöltik nászruhájukat a fenyőpintyek

Téli madárvendégeink közül egyre több hím öltözik hamarosan narancs-fehér-fekete színekbe.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook/Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető
2022. február 22.

Téli madárvendégeink közül egyre több hím öltözik hamarosan narancs-fehér-fekete színekbe.

Bár enyhének mondható az idei tél, kis számban megjelentek a fenyőpintyek Magyarországon. Ha szeretnénk látni, madáretetők környékén szúrhatjuk ki őket a legkönnyebben, ahol szívesen szemezgetnek napraforgómagból és használják az itatót, de felbukkannak nyílt, fasorokkal, facsoportokkal, bokrosokkal tarkított mezőgazdasági területeken, erdőkben, kertekben, parkokban, sík- és hegyvidéken egyaránt. A faj Európa és Ázsia északi területein fészkel. Itthon szeptember és április között bukkan fel, néha több ezres csapatokba verődve.

Érdekesség, hogy a fenyőpinty nem vedléssel tesz szert nászruhájára, hanem a tollak hegyének kopása által. Az őszi vedlés után szürkés-barnás tollvégei még elrejtik a színeket, de most már javában tart a kopási folyamat, ezért egyre több nászruhás, fénylő fekete fejű hímet látni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szerint. Hamarosan fekete lesz a csőrük is, mellük narancsszínű, hasuk és farkcsíkjuk pedig fehér.

A fenyőpinty más pintyfélékkel társul: általában erdei pintyek, tengelicek, zöldikék közé vegyülve telel. Ilyenkor bogyókkal, magvakkal és termésekkel, nyáron pedig rovarokkal táplálkozik. Évente egyszer költ, 6-7 tojást rak. Védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Cikkajánló