Tudástár

Lassan visszatérnek kelepelő vándoraink

Méltóságteljesek és kitartóak - évente több ezer kilométert tesznek meg telelőhelyet keresve. Ők a fehér gólyák, akiknek a visszatérését idén is nagyon várjuk. Lássuk, mit kell tudni róluk.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Shutterstock
2015. február 17.

Méltóságteljesek és kitartóak - évente több ezer kilométert tesznek meg telelőhelyet keresve. Ők a fehér gólyák, akiknek a visszatérését idén is nagyon várjuk. Lássuk, mit kell tudni róluk.

Az utóbbi időben sok hírt lehetett olvasni Picurról, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által GSM-alapú jeladóval felszerelt fehér gólyáról, aki a webkamerával ellátott nagyhalászi gólyafészekből származik, de a Nógrád megyei Rimócról indult vándorútjára. Ez idáig Picur az egyetlen fehér gólya, akit ilyen technikai eszközzel láttak el a szakemberek. Picur lassan két hónapja „nyaral” Afrikában, a legutóbbi alkalommal egy dél-afrikai madarász kapta lencsevégre több fehér gólya társaságában. Vajon mit lehet tudni erről a madárról, akit leginkább Fekete István Kele című klasszikusából ismerhet a nagyközönség?

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.
Gyakran gallyfészkekben költ, ugyanakkor jellemző rá, hogy szívesen használ kéményeket, villanyoszlopokat is fészeképítés céljából. A 2-6 db tojáson - amelyeket április első felében rak - mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.

 

 

A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket


A fehér gólya egész Európában elterjedt faj, a vén kontinensen kívül csak Kis-Ázsiában, Mezopotámia északi részén és Északnyugat-Afrikában költ. Jelentős vonulási útvonala van a Boszporusznál és Gibraltárnál. Az európai állomány néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.

 

 

Tudtad?
- Nagy melegben a fehér gólyák a lábukra ürítenek, mert az ürülék hűti a testüket, a lábuk emiatt fehér színű lesz.
- A gólya csöndes madár, de időnként hangos kelepelő hangot hallat, főleg akkor, amikor a pár a fészeknél találkozik.
- A magyarországi populációban a fiatal egyedek kezdik a vonulást egy tapasztalt madár vezetésével augusztus elején és közepén, az idősebbek pedig 10-12 nap múlva követik őket.
- A legidősebb gyűrűzött fehér gólya a megjelölés után egy hónap híján 30 évvel később került meg Németországban.
- Magyarországon először 1948-ban számolták össze országos szinten a gólyafészkeket. Ezt 1958 óta ötévente megismétlik.
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:
Gólyáink vándorúton

Picur, az árva gólya nyomában
Picur már elhúzott melegebb éghajlatra
Járd végig Picur útját mobilon
A ludak párt választanak, Picur pedig Afrikában pózol

Cikkajánló