Látogatható a megújult szegedi dóm

Próbaüzem keretében ingyenesen látogatható januártól a felújított szegedi dóm. A város ikonikus jelképe egyszerre székesegyház, szakrális tér, zarándokok úti célja, koncerthelyszín és látogatóközpont.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Shutterstock/ Kelemen Zoltán Gergely-MTI
2016. január 19.

Próbaüzem keretében ingyenesen látogatható januártól a felújított szegedi dóm. A város ikonikus jelképe egyszerre székesegyház, szakrális tér, zarándokok úti célja, koncerthelyszín és látogatóközpont.

A január végéig tartó próbaüzem alatt csak az épület bizonyos részei nyílnak meg a turisták előtt: bejárható lesz az előlépcső, a liturgikus tér, továbbá megtekinthető az altemplomban az egyházmegyei gyűjteményből kialakított állandó kiállítás, és a vendégek megismerkedhetnek Szeged régmúltjával, valamint a dóm építéstörténetével is. A liturgikus tér - a székesegyház nyitvatartása alatt - a próbaüzem után is díjmentesen látogatható lesz.

A 2014 júniusában elkezdett, kétmilliárd forintos, döntően európai uniós támogatásból megvalósult fejlesztések eredményeként megújult a templom és környezete, az altemplomban kulturális és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket, az előlépcső alatt látogatóközpontot alakítottak ki. Kijavították a templom külső és belső sérüléseit, úgy, hogy az épület megjelenése ne változzon.

  

  
A belső térben a szentély baldachinja bekerült a kupola alá, így a hívők szentmise idején körbevehetik a szertartást végző papot, és az is lehetővé válik, hogy a szertartások közötti időszakban jobban elkülönüljön egymástól a turisták által látogatott profán és a hívők elvonulását szolgáló szakrális tér.

 

Szegedi dóm
A szegedi városatyák a települést romba döntő 1879-es árvíz után tettek fogadalmat egy nagy templom építésére. A dóm első terveit Schulek Frigyes készítette el, majd Foerk Ernő átdolgozott elképzelései alapján 1913-ban kezdődtek el a munkálatok. Az ünnepélyes alapkőletételt 1914. június 21-én tartották, de az építkezés az első világháború kitörése után megszakadt. Az 1923-ban folytatódó kivitelezést követően 1930. október 24-én szentelték fel a székesegyházat.
 

 

 


 

Cikkajánló