Látogatóbarát lett a Szigligeti vár

A kivitelezési munkálatok, valamint az informatikai tartalomfejlesztés befejezésével végéhez érkezett a pályázati projekt, a megújult várat hamarosan birtokba vehetik a látogatók.

Szerző:
forrás: Szigliget Község Önkormányzata
Fotó:
Gulyás Attila
Alekgyura
2013. december 17.

A kivitelezési munkálatok, valamint az informatikai tartalomfejlesztés befejezésével végéhez érkezett a pályázati projekt, a megújult várat hamarosan birtokba vehetik a látogatók.

„A Balaton várának fejlesztése a történelmi épített örökség turisztikai potenciáljának erősítése érdekében” - Sikerrel zárult az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt.

 

Szigliget Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Szigligeti vár látogatóbarát fejlesztésére, amelynek keretében közel 302 millió forint támogatásban részesült.

 

Az épített örökség megóvása, a vár és környezetének újfajta, interaktív bemutatása, akadálymentesítés és munkahelyteremtés; ezen célkitűzések mellett nyújtotta be pályázatát Szigliget Község Önkormányzata a „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázati felhívásra.

 

 

A pályázat tartalmi értékelése és a támogatói döntés kézhezvételét követően megkezdődött a projekt megvalósítása. A projekt teljes időtartama alatt a tervezett ütemben haladtak az építési munkálatok, a fejlesztés eredményeként létrejövő új élményelemek folyamatosan körvonalazódtak, a háttérben pedig már zajlott az informatikai eszközök beszerzése és a tartalomfejlesztés.

 

A komplex megújítás során új falak, tetők, tornyok kerültek megépítésre, amelyek pontosabb képet adnak majd a vár egykori állapotáról. Emellett új kiállítóhelyek jöttek létre - kápolna és kovácsműhely került kialakításra, továbbá a korra jellemző egyéb kiegészítők - konyhai eszközök, ágyúk - segítségével betekintést nyerhetnek a látogatók a vár mindennapjaiba.

 

 

Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára az ún. „Tanítóházban” interaktív kiállítótetet alakítottak ki, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képet tekinthetik meg a látogatók.

 

Az informatikai és egyéb eszközbeszerzésnek köszönhetően a látogatók olyan modern műszaki megoldásokkal találkozhatnak a jövőben, amely az eddigi élményeket még teljesebbé teszi és újakkal egészíti ki. A várkamerák, a 3D Kronoszkóp és az érintőképernyős terminálok segítségével új képet kaphatnak a látogatók a Szigligeti Várról, annak korabeli életéről. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések beszerzését is tartalmazta.

 

 

Szigliget Község Önkormányzata jelen fejlesztés megvalósításával jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a Szigligeti vár a kulturális- és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává és a kultúra jelentős helyszínévé váljon mind a hazai, mind a külföldi látogatók körében.

 

Korábbi cikkeink a Szigligeti várral kapcsolatban:
VÁR A SZIGLIGETI ÓVÁR!

Megújul a szigligeti vár
BALATON-KERÜLÉS BICIKLIVEL
 

Cikkajánló