Láttál már hattyút a szántón?

Ezért teljesen felesleges etetni a vízimadarakat.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Mályi Madármentő Egyesület Facebook
2022. február 2.

Ezért teljesen felesleges etetni a vízimadarakat.

Persze, azon túl, hogy rettentően káros a vízimadarak etetése, valójában teljesen felesleges is. Erre a mályi madármentők január 30-ai posztja hívja fel a figyelmet, ezzel a videóval, amiben táplálkozó hattyúkat láthatunk némileg talán szokatlan környezetben:

„Ha éhesek, akkor kirepülnek a közeli szántókra és a számukra ideális gyökereket, hajtásokat, növényi rostokat, gilisztát, férgeket és földet is tudnak enni. Nincs szükség arra, hogy kenyérrel, ropival, csipsszel, kaláccsal, magokkal legyenek etetve” – írják a madármentők. A hattyúknál az egyoldalú kenyérkoszt angyalszárny betegséget okozhat, ami örökre megnyomorítja őket, de kaphatnak bélgyulladást is, nem is beszélve arról, hogy a madárközösségeknek és a vizeknek mennyire nem tesz jót a vízbe dobált „madárkaja”. Sokat írtunk már erről, itt olvashatod összefoglaló cikkünket.

Ha éhesek, a madarak szárnyra kelnek, és képesek olyan területeket találni, ahol megfelelő táplálék áll rendelkezésükre, ha pedig nincs ilyen a közelben, akkor odébb állnak. „Egyszerű hasonlattal élve a hattyúk etetésének pont annyi értelme és haszna van, mintha egy dús legelőn legelésző lovaknak egy marék száraz füvet és kockacukrot kínálnánk” – sommázzák a mályi madármentők.

Cikkajánló